Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли родината

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли родината
Коментари Харесай

Тръмп разваля ключово споразумение, подписано от Рейгън и Горбачов! САЩ ще правят нови ракети в отговор на руските 9M729

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли родината си от сключения с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, съобщава „ Гардиън “. Той обясни решението си с обвинението, че Москва е нарушила споразумението, но не съобщи подробности.

Договорът забранява на САЩ и Русия да притежават, произвеждат или изпробват изстрелвани от земята крилати ракети с обхват от 500 до 5500 километра.

„ Ще трябва да разработваме тези оръжия “, каза Тръмп пред журналисти в Невада. „ Ще анулираме споразумението и ще се изтеглим “, добави той.

Сключеният през 1987 г. Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие укрепва сигурността на САЩ и техните съюзници в Европа и Азия. Той е подписан от Михаил Горбачов и Роналд Рейгън и съгласно него близо 2700 ракети със среден обхват са били унищожени.

Решението на Тръмп идва часове преди ключова визита. Неговият съветник по националната сигурност Джон Болтън започва днес обиколка в Русия, Азербайджан, Армения и Грузия. Според „ Гардиън “ Болтън, който е сред основните противници на всякакви договори за контрол на оръжията, е настоявал за оттеглянето на САЩ. Според американците, руснаците са го нарушили с разработването на новите ракети 9M729.

Според клаузите на договора, на САЩ ще им трябват 6 месеца, за да могат да се оттеглят от него.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР