Председателят на земеделската кооперация в пловдивското село Ръжево Кръстьо Кръстев

...
Председателят на земеделската кооперация в пловдивското село Ръжево Кръстьо Кръстев
Коментари Харесай

Войни в БЛИЦ TV: Половин село воюва срещу шефа на местната кооперация в Пловдивско, той твърди, че хората го обичат

Председателят на земеделската кооперация в пловдивското село Ръжево Кръстьо Кръстев е запечатал канцеларията на касиера Ивана Караиванска. Екипът на БЛИЦ намери служителката пред вратата, заповедта за инвентаризация е издадена на 11 октомври, но е връчена на Караиванска на 18 октомври. В комисията няма трето лице.

Вечерта на 18-и, когато председателят Кръстев е решил да запечата помещението, Караиванска е престояла цяла нощ в него. Сагата в Ръжево е дълга и се точи от години. Част от местните хора обвиняват Кръстев в дерибействане, в това, че е превърнал кооперацията в частна собственост, говорят за далавери, за пари, които не се отчитат в касата.


Ивана Караиванска
Проблемите ескалират преди дни, когато в селото се провежда общо събрание и се сменя председателя на кооперацията, който вместо четири мандата, както е по Закона за земеделските кооперации, е изкарал пет. На общото събрание Кръстев си дава оставката по здравословни причини, но на член-кооператорите не е била дадена възможност да му гласуват оставката. Вместо това веднага е бил предложен за нов председател Вълко Шопов, който е брат на Кръстев. Агенцията по вписвания отказва да впише новият председател, тъй като стария все още е в длъжност. На хората не се дава протокола от събранието, отказва се, разказа пред камерата на БЛИЦ Ивана Караиванска. Тя твърди, че на събранието протоколчикът е бил човек на Кръстев и е манипулирал хората.

Цял ден Караиванска, която се водеше на работа, стоя на поста си пред запечатания кабинет, но председателят така и не се появи, за да отвори.
Местните разказаха, че са вдигнали ръце от Кръстев. През годините около 70 души напуснали кооперацията, твърдят, че сега в нея са само негови роднини и приближени хора. Този, който е бил съгласен с председателя, бил гонен от работа. Няколко касиерки преди са били уволнени, а Караиванска се страхува и за своето работно място.
Бившият касиер и счетоводител Маргарита Шопова, която е била дисциплинарно уволнена от кооперацията, представя документи за нарушения от страна на Кръстев по времето, когато е била на работа.


Маргарита Шопова

Кръстев я е карал да фалшифицира документи, казва жената. Преди години продал слънчоглед на частно лице. Но я накарал да напише, че дава земя под наем. Тя е анулирала фактурата, която била за хиляди левове. Една част от парите постъпили все пак в касата на кооперацията, другите не се знае къде са. Кръстев й пари на ръка, които тя не виждала, но я карал да ги заприходява. „ За него правила няма “, казва Шопова. „ Питахме защо количеството ожънато жито се отчита след раздаването на рентата, а не преди това, отговор не получихме “, казва бившата служителка на кооперацията. Шопова е поискала от Агенцията по труда и НАП да извършат проверки, такива са направени, те не констатирали никакви нарушения. Същевременно Кръстев твърди, че Шопова е надчетена с пари, за това е уволнена. Жената обаче е категорична, че твърденията на бившия й работодател са пълна лъжа. Иванка Христозова била председател на контролния съвет на кооперацията.


Иванка Христозова

„ Съгласих се по молба на Кръстев да помагам на кооперацията, започнах работа там, но като разбрах за далаверите, които стават, си тръгнах. Например правеха се неща около жътвата, вместо да почнем жътвата, Кръстев ходеше в съседното село Ръжево Конаре село да жъне на частно и не отчиташе парите в касата на кооперацията. Той и само той и брат му орат и жънат земите на кооперацията, защото взимат възнаграждения и за това, а в същото време Кръстев си получава заплатата като председател “, заявява Христозова.
Пред камерата на БЛИЦ Кръстьо Кръстев отрече всякакви далавери и задкулисия. „ Няма такова нещо, не е конфликт на интереси брат ми да стане председател на мое място. Хората, които ви се оплакват, гледат личните си интереси и за това аз съм неудобен. Тук е въпроса да се запази кооперацията, тези хора, които са ви се обадили ме мразят, кметът воюва с мен, искат да разтурят кооперацията и да я разхвърлят, а възрастните член-кооператори да не получават рента. Хората не се страхуват от мен, обичат ме “, бе категоричен Кръстев, въпреки, че докато говореше, хора от селото викаха и продължаваха да го обвиняват.
Вероятно защото е напълно невинен и чист, веднага след като екипът засне видеото, по телефона на репортера ни се обади жена, която се представи като Евгения Борисова-адвокат на Кръстьо Кръстев. Тя настоятелно питаше кой ни е повикал в Ръжево и се опитваше да ни притиска да спрем с интервютата, защото това не ни приличало.

БЛИЦ настоятелно покани така наречената адвокатка за интервю и и даде шанс да каже каквото има пред камерата ни, но тя отказа и опитите да спре репортажа продължиха.
Проверка на медията ни установи, че в нито една адвокатска колегия не съществува адвокат с името Евгения Борисова.

БЛИЦ разполага с телефонен запис от арогантното поведение на така наречената защитничка на г-н Кръстев.
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР