Председателят на Българската асоциация по клинични проучвания доц. Борислав Борисов

...
Председателят на Българската асоциация по клинични проучвания доц. Борислав Борисов
Коментари Харесай

Доц. Борислав Борисов за ваксините срещу COVID-19: За 6 месеца се направи това, което се случва за години

Председателят на Българската асоциация по клинични проучвания доц. Борислав Борисов определи като „ напълно реалистично “ до края на годината на пазара да излязат две ваксини срещу коронавируса, както обявиха снощи от Европейската комисия. Той посочи, че в Европа и в САЩ има механизми за спешна оторизация.

Относно работата по ваксините доц. Борисов уточни, че само за 6 месеца е било направено това, което обичайно се прави за години.

" Има завършени 17 такива изпитвания с над 300 хиляди участници от цял свят – нещо, което се прави за години в нормални условия. Никакви компромиси не са правени. Сложната температурна верига за логистика на някои от ваксините е друго предизвикателство за масовата практика ", допълни Борисов.

Въпреки последната наблюдавана мутация на коронавируса протеинът, върху който е изградена рекомбинантната технология от шипа, т. нар. spike протеин, не се променя, затова очакванията са при приложение на две дози, каквито са повечето ваксини със завършени клинични изпитания, мутацията да не се отрази, уточни той.

Доц. Борислав Борисов не е изненадан от данните на социолозите, че 45% от българите не биха се ваксинирали.

„ Това не е феномен за мен – по отношение и на начин на хранене, и на всякакви други вредни навици, липсата на активност – това се отразява на организма, той боледува, и особено застарявайки, генерира огромен натиск върху здравните потребности. Същото е до голяма степен и отношението към ваксинациите. Не само към Covid ваксината. Има сериозни реакции въобще към ваксинациите “, коментира той.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 15381  БЛС изрече съболезнования за следващия умрял доктор БЛС изрече съболезнования за следващия умрял доктор  Диян Стаматов пред Novini.bg за маските в часовете: Това е шансът за присъствено образование

Диян Стаматов пред Novini.bg за маските в часовете: Това е шансът за присъствено образование  Вирусолог: Целият свят е на война с незабележим зложелател Вирусолог: Целият свят е на война с незабележим зложелател
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР