Преди рухването на пирамидата „КТБ“ през 2014 г. „Дунарит” беше

...
Преди рухването на пирамидата „КТБ“ през 2014 г. „Дунарит” беше
Коментари Харесай

Гебрев и Василев продължават с лъжите за „Дунарит”, Прокопиев им помага

Преди рухването на пирамидата „ КТБ “ през 2014 г. „ Дунарит” беше използван от Цветан Василев като разпределителен център, чрез който бяха усвоявани кредити от банката и впоследствие предоставяни като „ заеми” на фирми бушони, съобщава " Монитор ".

Разбира се, без всякакво обезпечение. Според отчетите на синдиците на КТБ по тази схема са потънали над 90 милиона лева, впоследствие прихванати с фалшиви цесии по времето на квестурата. Отделно от това дружествата, участвали във веригата на собствеността – „ Хедж инвестмънт” и „ Кемира”, също дължат над 53 милиона евро на фалиралия трезор. След бягството на Василев източването на предприятието продължи в посока Сърбия, а държавата беше принудена да води съдебни дела за отмяна на прихващанията и за попълване на масата на несъстоятелността. От своя страна КПКОНПИ запорира акциите в „ Дунарит” като част от незаконно придобитото имущество на финансовия фараон.

Докато тръбеше от луксозния си хотел в Белград, че уж щял да „ спасява” банката, Василев всъщност усилено работеше по вторичното разграбване на активите й, а „ Дунарит” беше съществена част от този обир.

„ Дунарит “ подарен от Василев първо на руснаци, а после на Гебрев

В началото на 2015 г. в управлението на групата „ Дунарит “ изведнъж се появи мистериозният белгиец с руски паспорт Пиер Луврие, оказал се подставено лице на Константин Малофеев и изключително близък с ръководителя на руските сепаратисти в Украйна Игор Гиркин-Стрелков. На шумно рекламирана пресконференция, провела се на 24 март 2015 г. в хотел „ Хилтън “ в София, Луврие се появи заедно с англичанина Брус Бауър, украинеца Анатоли Кайро, френския генерал Бертран Кавалие и Жан Жакобе, част от фирмата LIC 33, на която Цветан Василев, по думите на самия Луврие, лично бил продал дружествата БТК, " Дунарит ", " Авионамс ", НУРТС, " Гарб " и First Digital (всички намиращи се под контрола на бившия банкер и за чието закупуване обаче са използвани пари на вложителите в КТБ). Общата стойност на тези фирми възлизаше на над един милиард евро, но общата продажна цена, гордо обявена на пресконференцията от мосю Луврие, е… само 1 евро, за сметка на което LIC 33 била поела задължение да покрие дълговете на придобитите фирми от 900 милиона евро. Малка, но съществена подробност е, че LIC 33 не разполагала с подобни средства, а тепърва щяла да ги набира на „ международните пазари “.

Така тихомълком Цветан Василев на практика подари военния завод „ Дунарит “ на подставените лица на Константин Малофеев, опитвайки се прикрият този факт под маската на „ западни инвеститори “.

Целия текст четете в " Монитор " .
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР