Преди повече от година той изчезна в хотел Ritz-Carlton в

...
Преди повече от година той изчезна в хотел Ritz-Carlton в
Коментари Харесай

Милиардер изчeзна преди 400 дни, а империята му процъфтява

Преди повече от година той изчезна в хотел Ritz-Carlton в Рияд заедно с десетки други саудитски принцове и бизнесмени.
Не след дълго започнаха да се появяват слухове: милиардерът Мохамед Ал Амуди дали въобще е жив?
Сега, най-накрая, идва отговорът. Ал Амуди е " все още жив " и ще бъде съден за корупция и подкупи, пише Bloomberg, позовавайки се на източник от Саудитска Арабия, пожелал анонимност.
Забележителното в неговата ситуация е, че въпреки продължителното му задържане, което бе в резултат на мерките на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман срещу корупцията, по-голямата част от глобалната бизнес империя на Ал Амуди процъфтява.
Продажбите на базираната в Швеция петролна рафинерия Preem AB скачат с над 30%, а стойността на имотите му в Стокхолм нараства. Откакто бе задържан в Рияд през миналата година, състоянието му се е увеличило с около 6%, до 8.3 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.
Ситуацията подчертава противоречията и абсурдите на това да си богат саудитец под управлението на престолонаследника, чието ембарго срещу Катар, война в Йемен и предполагаемо участие в убийството на журналиста Джамал Кашоги шокираха света, но почти не внесоха промени в неговия дневен ред.
Според саудитски ръководител, пожелал анонимност, милиардерът все още е задържан, въпреки че засега няма насрочена дата за неговото съдебно дело. Ал Амуди поддържа връзка с роднините си и е в добро здраве, според неговия говорител Тим Пендри.

Той отхвърля твърденията, че срещу Ал Амуди има повдигнати официални обвинения и отказва по-нататъшен коментар.
Ал Амуди, чието състояние води началото си от държавна поръчка от правителството по време на управлението на крал Фахд, има активи на стойност 7.6 млрд. долара извън кралството и притежава компании с хиляди служители в Европа и Африка. Както обаче доказват събитията от последната година, неговият първи благодетел – саудитското кралско семейство, все още има думата.
Роденията в Етиопия бизнесмен е едно от няколкото популярни лица, задържани по време на акцията срещу корупцията. Сред тези, които все още не са освободени, се смята, че е и принц Турки бин Абдула, син на покойния крал Абдула.
Повечето от другите бизнесмени и принцове бяха освободени, след като се съгласиха да предадат над 100 млрд. долара в брой и активи. Принц Алуалид бин Талал, който определи задържането си като “недоразумение,” отново сключва сделки и тегли големи заеми.

Принц Митеб бин Абдула, който плати над 1 млрд. долара гаранция, пък бе забелязан на среща с крал Салман.
В Швеция, където Preem на Ал Амуди е най-голямата компания за горива, работата върви както обикновено, с няколко корекции. Миналия месец от Preem обявиха, че са заменили Ал Амуди като председател на компанията с бившия ръководител от Morgan Stanley Джейсън Милацо.
Рейтинговите агенции Fitch и S&P Global дават оптимистични оценки за кредитното здраве на Preem. Да, единственият акционер на компания на стойност 5 млрд. долара го няма от месеци, но дейността й не бе засегната, според анализаторите.

„ Ал Амуди не участваше в ежедневното управление на бизнеса,” казва анализаторът от Fitch Владислав Николов.

Братът на Ал Амуди - Хасан, е получил пълномощно от компанията майка на Preem - Corral Petroleum. Братът, който притежава фабрика за мебели в Джеда, иначе не се занимава с този бизнес, според говорителя Пендри.
Preem, чието лого грее от стотици бензиностанции в Швеция, съставлява една трета от капацитета за преработка на петрол в Сландинавския регион. 100-процентният дял на Ал Амуди се оценява на 5.1 млрд. долара.

Той също така притежава компания за добив на петрол, оценявана на 835 млн. долара, строителна компания, търговски имоти и различни промишлени компании, което го прави един от най-големите частни инвеститори в Швеция.
Никой от неговите бизнес партньори не е търсил публично отговори от правителството на Саудитска Арабия относно положението, в което се намира Ал Амуди. Единственият призив за освбождаването му идва от Етиопия, където милиардерът е най-големият частен инвеститор.

Неговите активи в страната, които включват земя, златни мини, плантации за кафе, компания за горива и хотели, се оценяват консервативно на 1.2 млрд. долара.
Премиерът на Етиопия Абий Ахмед заяви пред медиите през май, че е убеден, че Ал Амуди ще бъде освободен, след като е помолил лично за това престолонаследника бин Салман. През август Ахмед каза, че е получил информация от Саудитска Арабия, че освобождаването на Ал Амуди е отложено и обеща, че ще продължи да оказва натиск.
“Задържането на шейх Ал Амуди е въпрос от национално значение,” според Ахмед.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР