Посланикът на САЩ в Прищина Филип Коснет демонстративно напусна срещата

...
Посланикът на САЩ в Прищина Филип Коснет демонстративно напусна срещата
Коментари Харесай

Прищина в шок: Посланикът на САЩ демонстративно напусна среща на лидерите на Косово

Посланикът на САЩ в Прищина Филип Коснет демонстративно напусна срещата с лидерите на непризнатата все още държава Косово, това съобщават световните медии, позовавайки се на различни източници.

Те отбелязват, че причина за това решение станал отказът на косовския премиер Рамуш Харадинай да отмени 100%-овите търговски налози на сръбски стоки и да започне диалог с Белград за урегулиране на ситуацията в региона, независимо, че САЩ настоявали това да бъде направено.

Обсъждайки въпросните предложения, Коснет заявил, че съществуват два варианта - отмяна на налозите, което е и желанието на САЩ или въвеждане на санкции срещу Косово, което, разбира се, сериозно би влошило двустранните отношения между Прищина и Вашингтон.

В последно време Косово предприе редица мерки против Сърбия, прие решение да създаде собствена армия и въведе данъци в размер на 100% върху сръбските стоки.

След срещата с посланика на САЩ в Прищина Филип Космет, премиерът на Косово Рамуш Харадинай потвърди, че американският дипломат е настоял за отмяна на 100-процентните мита за внос на сръбски стоки в страната, като допълни, че тази седмица се очакват важни драматични развития, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.

„ От нас се иска да дадем шанс на диалога, посланикът на САЩ пита за това, но не разбирам защо диалогът бива обвързван с нещо, което е вътрешен въпрос за Косово”, подчерта Харадинай, визирайки решението на парламента в Прищина от ноември миналата година, с което бяха наложени митата. Съгласно думите на Харадинай, последната фаза на диалога между Косово и Сърбия няма нищо общо с таксите за внос.

„ Въвеждането на мита срещу Сърбия е суверенно решение на правителството. Мисля, че те може да бъдат отменени само на масата за преговори, но този въпрос не трябва да се обвързва от диалога “, категоричен бе министър-председателят на най-младата държава на Балканите. Държавният глава Хашим Тачи на свой ред заяви, че срещата между косовските лидери и американския посланик е част от редовни разговори, които акредитираните в Косово посланици държат с институционалните лидери.

„ Това беше среща, която допринесе за изясняване на дневния ред и - разбира се, за засилване на сътрудничеството със САЩ ", коментира накратко Тачи. След като в края на миналата седмица американските власти за пореден път призоваха Прищина да премахне митата, като подчертаха, че в противен случай страната ще бъде изправена пред сериозни последици, в четвъртък държавният глава на Косово Хашим Тачи, председателят на парламента Кадри Весели и премиерът Рамуш Харадинай бяха привикани в посолството на САЩ в Прищина за среща с посланик Филип Коснет.

Разговорите помежду им продължиха около час. Същата тема бе осъдена във вечерните часове на сряда между лидерите на управляващата коалиция в Прищина, но тричасовото заседание не доведе до конкретно споразумение по искането на САЩ. Местни медии съобщиха, че съветникът по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп - Джон Болтън, е провел телефонен разговор с лидерите на Косово. По-специално, Болтън се е обърнал към Харадинай в „ много сериозния “ – според редакцията – телефонен разговор, който се е откроявал с „ негативен тон “.

Източници вече разкриха, че най-късно до следващата седмица 100-процентовите мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина в Косово ще бъдат отменени. Разделението в позициите по въпроса предизвика криза в управляващата в Прищина коалиция
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР