Пореден скандал с ремонта на улица „Граф Игнатиев” в София.

...
Пореден скандал с ремонта на улица „Граф Игнатиев” в София.
Коментари Харесай

Изпратиха сигнал за нередности заради ремонта на "Граф Игнатиев" до ОЛАФ

Пореден скандал с ремонта на улица „ Граф Игнатиев” в София. Сигнал за нередности по проекта е изпратен до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, а съмненията станаха повод за нови искания за оставки. Кметът Йорданка Фандъкова разпореди пълна проверка по случая, предава " Нова тв ".
Ябълката на раздора този път се оказа виброизолацията на релсовия път. Според неправителствената организация „ Спаси София” Столичната община е променила проекта за ремонта в крачка и така е нарушила Закона за обществените поръчки. Затова от организацията изпратили сигнали за нередности до ОЛАФ и до българските власти.
Първоначално общината поискала виброизолационни подложки, които да са от нов материал и с маса около 5 кг на кв. м. Заради това изискване от конкурса отпада фирма „ ПСТ градска среда Зона 2”, а обществената поръчка се печели от „ Джи Пи Груп”. В хода на работата обаче общината променя материала и задава ново изискване - да се положи материал с маса над 15 кг на кв. м – същият, заради който друга фирма отпада от конкурса.
„ Проблемът в случая е, че те правят тази промяна и така извършват съществено изменение на критериите в обществената поръчка, което е основно нарушение от чл. 116 на закона”, обясни Борис Бонев от „ Спаси София”.
Заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев пък каза, че съгласно чл. 5, „ възложителят има право да променя материалите по време на ремонта, въз основа на възникнали обстоятелства”.
Общината не прекратява процедурата, а официализира промяната с решение на експертен съвет. В следствие на това инженерът, който е проектирал релсовия път, се отказва от собствената си работа.
Според директора на столичния „ Електротранспорт” Асен Тасев, сложил подписа си под последния вариант на проекта, материалът, който в момента се поставя, е част от плана още от самото начало.
„ Подложката е така направена, че да поема тежест от 8 тона и половина на ос, така че тя ще сработи и ще гаси шума и вибрациите. Това е подложката, която е била в първоначалния план”, каза Тасев.
А общината избира именно този тип изолация, защото след години, ако се наложи ремонт, няма да се стигне до разкопаване на цялата улица, а само ще се изреже изолацията и ще се налее нова.
От „ Спаси София” настояват за оставката на заместник-кмета по транспорта.
„ Нито едно решение не е взето от мен еднолично, да кажа тази фирма или онази фирма. Към този момент не предвиждам да подавам оставка”, категоричен бе Евгени Крусев.
А кметът Фандъкова разпореди спешна проверка на дирекция „ Вътрешен одит “, за да се разбере какво е довело до изменение на проекта за релсовия път по ул. „ Граф Игнатиев “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР