Помня, че проф. Асен Балтов ми звънна вечерта на първия

Помня, че проф. Асен Балтов ми звънна вечерта на първия ...

Проф. Габровски се разплака заради доброволец в Пирогов - момче, израснало в социален дом.


Помня, че проф. Асен Балтов ми звънна вечерта на първия случай. Каза ми: първия случай е при нас, идвай. "Пирогов" трябваше да остане чист от коронавируса, за да е свободен за гражданите, но уви първият случай беше при нас. Още същият ден и съпругата му беше при нас. Изведнъж плановете трябваше да се променят. Това заяви в предаването "Карай направо" по Нова телевизия зам.-директорът на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и зам.-председател на Българския лекарски съюз проф. д-р Николай Габровски.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 4148
"Чуваше от началото, че това е обикновен грип. Лека, по лека истината се оказа различна - страховито различна. От колегите ми в чужбина стана ясно, че положението е страшно", каза още той. 

"Радвам се, че се взеха сериозни мерки, сега живеем по-спокойно, именно заради строгите мерки от преди 2-3 седмици. Ако не спазим социалната дистанция ще се видят тежки случаи. Ако няма дистанция и карантина, то по 100 души на ден ще постъпват с коронавирус. Няма здравна система, която да издържи", разкри зам.-директорът на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“. 

Удължиха срока на извънредното положение

"Простите решения не са реалистични. В реалния живот нещата седят по различен начин. Голяма част от експертите в различни области, които се изказаха искаха одобрението на правителството.Тъжната истина, че голяма част от тези хора, които дават генерални решения, със сигурност не са виждали умиращ от дихателна недостатъчност човек", заяви проф. Габровски. 

"Притеснителното при пациентите настъпва след първите симптоми. Бързо се развива и вирусът при възрастните хора - това, което видях да се случва с белия дроб е притеснително. Повечето от тези случаи завършват фатално", коментира той. 

503 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас

"Случаите растат осезаемо. Не мога да кажа на какво се дължи това. Общият брой нараства, същото се случва и с тежките случаи", разкри проф.Габровски. 

"Опитът в Европа показа, че ние сме взели добри мерки. Да, предстоят ни смъртни случаи, криза и трудности, но трябва да се справим", заяви зам.-директорът на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“. 

"Много хора ще се откажат от професията лекар - не може да свикнеш с всекидневното извозване на трупове", категоричен бе професорът. 

"Ген. Мутафчийски е лицето на борбата срещу коронавируса в България, но зад него са много хора - правителството и голям екип лекари", заяви проф. Габровски. 

"Има много хора, които искаха да се докажат. Ако бяхме тръгнали след съветите на определени хора, щяхме да си задаваме въпросът, защо имаме толкова трупове", каза още зам.-шефът на "Пирогов". Габровски отказа да каже, че това са думи за Медицинският съвет към МС. 

Накрая на разговора проф. Габровски се разплака заради добрината на момче от 11 клас, израснало в социален дом, което е заявило, че иска да мие пода на "Пирогов" доброволно. "Хората, които са минали през трудности, знаят, че не може сам - не става. Това момче знае, че не можем да се справим сами. Хората, които са имали трудности в живота са по-склони да помагат. Затова и момчето ни помага", завърши зам.-шефът на Пирогов. 


Всичко по темата: Епидемията коронавирус (COVID-19) 4148 Над 300 жертви на COVID-19 в Африка Над 300 жертви на COVID-19 в Африка Кметът на Ню Йорк призова за обща мобилизация на медицинския персонал Кметът на Ню Йорк призова за обща мобилизация на медицинския персонал Борисов в разговор с Нетаняху: COVID-19 е безпрецедентно предизвикателство за света Борисов в разговор с Нетаняху: COVID-19 е безпрецедентно предизвикателство за света
Повече за Коронавирус
corona най-ново: Вижте последните новини лесни стъпки: Как да се предпазим? просто ръководство: Какви са симптомите? eпидемия: Коронавирус в България

Източник: novini.bg