Полицаят, който пострада при отравянето на бившия руски шпионин Сергей

...
Полицаят, който пострада при отравянето на бившия руски шпионин Сергей
Коментари Харесай

Отровеният с "Новичок" полицай направи сензационни признания за случилото се, лечението и случая "Скрипал"

Полицаят, който пострада при отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, проговори за първи път и разказа, че семейството му е загубило дома си и всичките си вещи. " Загубихме всичко, което имаха децата, колите, загубихме всичко ", каза сержант Ник Бейли пред Би Би Си.

Той имал досег до нервнопаралитичното вещество " Новичок ", когато на 4 март бил изпратен с двама свои колеги в дома на Скрипал, за да проверят дали няма други пострадали. Както по-късно се оказа - веществото било напръскано върху дръжката на вратата. Бейли казва, че носел ръкавици и маска, когато отишъл в къщата на Скрипал и не знае как отровата е достигнала до кожата му, уточнява dir.bg.

" Може да съм наместил маската или очилата, докато съм бил в къщата, ако е била върху ръката ми ", допуска той.

Няколко часа след това Бейли се почувствал зле.

" Зениците ми се свиха, беше ми горещо и се потях силно ", никога няма да забрави 38-годишният служител на реда, който в началото мислел, че това е от умората и стреса.

Но само два дни след това състоянието му така се влошило, че бил приет в болница.

" Беше ужасно, бях объркан, не знаех какво се случва и беше много страшно ", разказа още полицаят.

Лекарите в болницата в Солсбъри опитвали да намерят правилната комбинация от лекарства, за да изведат отровата от организма му. В същото време учени работили непрекъснато, за да открият с какво вещество са отровени баща и дъщеря Скрипал и той. Когато било установено, че това е " Новичок ", медиците съобщили на Бейли с какво е отровен. Тогава разбира, че има опасност да умре.

" Имаше страх от неизвестното, защото е толкова опасно да го имаш в организма си. Знаейки какво беше състоянието на другите двама, бях вцепенен от страх ", призна той.

Лечението се оказва болезнено и стресиращо.

" Бях в съзнание през цялото време. Поставиха ми много инжекции... Постоянно имах по пет или шест системи. След известно време тялото ми стана безчувствено ", каза още той.

Един от другите двама отровени бил в съседната стая, която била охранявана от полицаи, а медицинските сестри влизали при него със защитно облекло. В същото време неговото семейството било допускано без предпазни мерки, което му се сторило много странно.

То обаче не било допуснато повече да се върне в къщата, защото се смята, че прибирайки се той е пренесъл отровата там.

Полицаят казва, че физически се е възстановил бързо - излязъл е от болницата само след две седмици и половина. Повече време обаче му отнело да се справи с травмата от случилото се.

" Отне повече време заради всичко, което ни се случи. Ние не само загубихме къщата си, но и всичките си вещи.. Загубихме всичко ", повтори той.

Бейли каза още, че има притеснения, когато си мисли дали отравянето няма да има бъдещи последствия, но казва, че не може да контролира това.

Четири месеца по-късно двама британци също бяха отровени с " Новичок " - 44-годишната Доун Стърджис и 45-годишният Чарли Роули, който намерил флаконче, помислил, че е парфюм и й го подарил.

" Сърцето ми е с Доун и нейното семейство, защото аз успях да изляза от болницата, а тя, за съжаление, не ", казва още Бейли за жената, която почина.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес пък се появиха нови разкрития за случая .

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР