Поклонението за Цветница се отменя тази година, а литургията за

...
Поклонението за Цветница се отменя тази година, а литургията за
Коментари Харесай

Без присъствие на миряни на литургиите за Великден и в Румъния

Поклонението за Цветница се отменя тази година, а литургията за Възкресение Христово ще бъде отслужена в отсъствие на миряните, съобщи канцеларията на Светия синод на Румънската православна църква, предаде агенция Аджерпрес.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 4777
Около 82 процента от населението на Румъния са православни християни, католиците са около 4,3 процента, протестантите са 6,4 процента, а 7,4 процента изповядват други религии.

Според насоките на канцеларията на Светия синод, одобрени от патриарха на Румънската православна църква Даниел, църковните служби за Цветница, по време на Страстната седмица и на Великден ще протекат без присъствие на вярващи заради извънредното положение, въведено в контекста на епидемията от COVID-19, информира БТА.

Борисов ще обсъди предстоящите празници със Светия Синод

Върбови и палмови клонки ще бъдат благословени в църквите на Лазаровден (11 април) и на Цветница (12 април) и ще бъдат раздадени от доброволци в енориите, които поискат. Доброволците ще носят защитни маски и ръкавици.

Изповеди и причестявания ще могат да се извършват както досега, само в домашни условия. При влизане в жилището на вярващия, свещеникът ще използва калцуни за еднократна употреба и санитарна маска, ще измие ръцете си със сапун и ще ги дезинфекцира, и ще използва само предмети, които преди и след това се дезинфекцират, посочва Светият синод.

Обредният хляб за Великден ще бъде благословен на Велики четвъртък и ще бъде опакован в отделни пакети, които ще бъдат раздавани в петък и събота безплатно на вярващите в специално устроени за целта места извън църквите. Обслужващият персонал ще носи защитни маски и ръкавици. Достъпът до тези места ще става при спазване на санитарните норми, валидни и за хранителните магазини - защитна маска и социална дистанция от два метра. На възрастните и болните миряни обредният хляб ще бъде доставен от доброволци при спазване на санитарните изисквания в условията на пандемия.

Правителството в Гърция: Великденските служби само при закрити врата

Литургиите на Велики петък и за Възкресение Христово ще бъдат отслужени от църковните служители без присъствие на вярващи. В полунощ, когато бият камбаните на всички църкви, вярващите със запалени свещи могат да излязат на балконите и прозорците и да се поздравят с " Христос воскресе " и " Воистина воскресе " от дистанция минимум два метра.

Благодатният огън ще пристигне в Румъния от Ерусалим на 18 април и ще бъде разпределен сред делегатите на епархиите на международното летище Отопени. Делегатите ще носят защитни маски и ръкавици и ще спазват социална дистанция, посочва още Светият синод на Румънската православна църква.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 4777  Извънреден брой на Държавен вестник обнародва актуализацията на бюджета и изключителното състояние Извънреден брой на Държавен вестник обнародва актуализацията на бюджета и изключителното състояние  Доц. Мангъров изясни при какви условия ще бъдем предпазени при нова вълна на ковид Доц. Мангъров изясни при какви условия ще бъдем предпазени при нова вълна на ковид  Шефката на ЕЦБ: Проявявайки взаимност, ние служим на ползите си Шефката на ЕЦБ: Проявявайки взаимност, ние служим на ползите си
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР