Поддържаните от американците бойци, силно желаещи да влязат в последна

...
Поддържаните от американците бойци, силно желаещи да влязат в последна
Коментари Харесай

Сирийските сили извеждат жени и деца от районите, които са в ръцете на ислямистите

Поддържаните от американците бойци, силно желаещи да влязат в последна битка с джихадистите, са започнали в петък да извеждат цивилните лица от последната крепост на организацията „ Ислямска държава “ (ИД) в Сирия, предава AFP. Повече от четири години след като ИД заграби огромни територии от Сирия и съседен Ирак и обяви „ халифат “, тя изгуби всичко, като в момента държи в ръцете си едно малко село Багхоуз до иракската граница.

Повече от 40 камиона са извозвали мъже, жени и деца от анклава в петък, съобщават кореспондентите на AFP, които в този ден заедно с части от Сирийските демократични сили (СДС), подкрепяни от САЩ, са се намирали на позиция извън селото. Когато е бил попитан за ситуацията, един млад мъж от напускащите е отговорил съвсем кратко: „ Не е на добро “. Говорителят на СДС Аднан Африн е казал пред журналистите, че вътре има още 2000 души и се очакват нови камиони да пристигнат, за да могат да ги изведат всички. `Война или капитулация` След края на тази евакуация джихадистите трябва да решат дали ще продължат да защитават територия, по-малка от половин квадратен километър. По-рано в петък друг говорител на СДС Мустефа Бали е изразил надежда, че до събота ще приключи евакуацията на цивилните лица.

„ Те са предимно иракчани и от републиките от бившия Съветски съюз, но има и европейци “. Международната организация за човешки права Human Rights Watch е предупредила военните да превърнат в свой приоритет закрилата на цивилните. От началото на декември до момента близо 45 хиляди души са напуснали територията, заета от ИД, по данни на базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права. „ Миротворците “ от САЩ В момента Багхоуз се оказва единствената „ жива “ фронтова линия в сирийската война, която отне живота на повече от 360 000 души и прогони милиони от 2011 година насам. Сирийските кюрди изразяват притеснение, че при евентуално пълно напускане на американските войници, те ще могат да се окажат изложени на дълго подготвяна и плашеща ги атака от страна на Турция. Според тях „ много е важно да се запази стабилността и защитата на нашия регион от турските закани и да гарантираме, че тероризмът няма да се завърне “, е заявил пред репортерите кюрдският отговорник за международните въпроси Абдулкарим Омар. Отвъд Багхоуз, ИД може да запази позициите си само в сирийската пустиня и от там да напада.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР