Пловдивчанинът Златомир Молдовански е новият художествен директор на Rose Valley

...
Пловдивчанинът Златомир Молдовански е новият художествен директор на Rose Valley
Коментари Харесай

Пловдивчанин оглави Rose Valley Theatre в Чикаго

Пловдивчанинът Златомир Молдовански е новият художествен директор на Rose Valley Theatre Group в Чикаго. Актьорът и режисьор анонсира партньорството на българския културен център „ Магура “ с трупата на театъра Rose Valley преди дни, пише PlovdivTime.bg.

За екипа на " Магура " - Надежда Желязкова, Валентина Лимов и Станислав Станимиров- това е второ по рода си партньорство с представители на театралната гилдия в Чикаго. Заедно с американските ки колеги Бернард Балбот, Лоуган Хюлик и Реджиналд Робинсон те си поставят за цел да създадат мост към различни, непознати и непопулярни автори и произведения на театралното изкуство, да им дадат гласност и в същото време да бъдат трибуна за търсещите изява актьори, режисьори, сценаристи. Българското театрално изкуство има много да даде и покаже на американската публика.

Сътрудничеството между " Магура " и RSVT се изразява най- вече в обединяването на усилията български автори, български пиеси да бъдат преведени и представени на английски език.

„ Заедно да дадем шанс на ценителите на изкуството театър да се докоснат до българската душевност, претворена на американска сцена. Първата преведена постановка от този съвместен нов проект ще бъде поставена през месец октомври 2019 г. в Чикаго. Очаквайте “Неделя вечер” от Захари Карабашлиев - пиеса, която през 2009 г. печели “Аскеер “ за драматургия”, обявиха от трупата.

Молдовански обяви, че финансирането на спектакъла ще се случи с кампания по набирането на средства чрез различни събития, четения, партита. Той изрази благодарността си от подкрепата на Генералното консулство на Република България в Чикаго в лицето на д-р Иван Анчев.

Златомир е силно свързан с Пловдив. Започва творческия си път като дете на сцената на Пловдивския театър. Завършва Бирмингамската консерватория по класически театър, с магистратура по актьорско майсторство и драматургия в Консерватория „ Асоло " и бакалаварска степен по драматичен театър в Консерваторията в Синсинати. Член е на актьорските съюзи на САЩ и Канада. Играл е на Театралния фестивал в Стратфорд, Онтарио, в Театър „ Лукинглас ", Театър „ Крийд ", Театър „ Асоло ", Театър „ Профайлс ", „ Дрилинг Къмпани ", „ Ню Стейдж Колектив ", както и в американския сериал „ Madam Secretary ".

Моноспектакълът му „ Допустимо ли е? ", по разкази на Чудомир, се играе пред пълни салони във Флорида, Ню Йорк, Чикаго, Минесота, Колорадо и Онтарио.

В края на миналата година благодарение на упоритата работа на Молдовански и колегите му американската публика се запозна с творчеството на пловдивчанина Александър Секулов. На 21 октомври в театър Trap Door бе представена пиесата „ Няма ток за електрическия стол “.

Още тогава Златомир Молдовански анонсира намерението си да продължи да представя богатството на българската драматургия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР