Планини на дълбочина от 660 км, на границата между горната

...
Планини на дълбочина от 660 км, на границата между горната
Коментари Харесай

На 660 км под земната повърхност учените откриха нещо грандиозно!

Планини на дълбочина от 660 км, на границата между горната и долната мантии на Земята, откриха учени от Принстънския университет и Института по геология и геофизика на Китай. Това съобщи Phys.org.

Изследователи анализираха сеизмологичните данни от земетресението с магнитуд 8,2 в Боливия през 1994 година. С помощта на суперкомпютри те моделираха особеностите от разсейването на вълните, преминаващи през горните породи, които се отразяват или се пречупват при преминаването им между породи с различна плътност или топографски особености. Това позволи да се определят особеностите на границата на дълбочина 660 км, която се оказа дори по-неравна от обичайните планини.

Според геолозите, макар че статистическият модел не позволява да се определи височината на неравностите, предварителните оценки показват, че те вероятно са по-високи от които и да е детайли от релефа на повърхността на земната кора.

Резултатите от изследванията показаха, че горната и долната граници на мантията може в определени места да се смесват, а в други да остават ясно разграничени.

Наличието на неравности може да се обясни с топлинните аномалии и химическите съставки и нееднородности, но заради особеностите на пренасянето на топлината в мантията, всяка една аномалия би изчезнала в продължение на един милион години. Химическите нееднородности може да възникват заради разтопяването на земната кора в зоните на субдукция, където океанските плочи се подпъхват под континенталните.

Източник: БГНЕС
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР