Пенсионерка от Мездра дари спестяванията си за паметник на Апостола

...
Пенсионерка от Мездра дари спестяванията си за паметник на Апостола
Коментари Харесай

Пенсионерка дари спестяванията си за паметник на Апостола в Мездра

Пенсионерка от Мездра дари спестяванията си за паметник на Апостола в Мездра и църква, свързана с историята на революционните комитети, която тъне в разруха.

На пет километра от Мездра, в село Долна Кремена, са останките на уникална каменна средновековна църква.Тук през 1872 г. Васил Левски е основал един от тайните си революционни комитети.

Нехайството на потомци и институции личи отвсякъде – и от разцепената на две фасада, и от рухналия покрив, през който се показват дървета, и от избелелите образи по стените.

Оцелял през робство и войни, храмът е на път да изчезне в мирно време, поругаван и от търсачи на съкровища.Следите от иманярите личат от многобройните изкопи около храма, в търсене на съкровища са разрушили и зида зад храмовата икона на фасадата.

Пенсионерка превърна мечтата на живота си в реалност, като дари спестяванията си от 10 хил. лв за паметник на Апостола.

„ Това е целият ми съзнателен живот, за 42 години трудов стаж, бях си обещала, че всичко, което имам, го посвещавам за тая кауза. Имала, казват, дала, не е така, много хора имат, но не всеки би дал всичко”, сподели Пенка Георгиева, дарител.

Най-голямото удовлетворение на Пенка е, че пред бюст-паметника на Апостола на свободата днес се покланят много деца. Сега Пенка си е поставила нова задача – да помогне за поставянето на паметна плоча в родното градче на писателя Николай Хайтов, посочил къде е гробът на Левски.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР