Парламентарната комисия по правни въпроси ще обсъди на първо четене

...
Парламентарната комисия по правни въпроси ще обсъди на първо четене
Коментари Харесай

Парламентарната правна комисия се събира заради законопроекта за изменение на Закона за здравето

Парламентарната комисия по правни въпроси ще обсъди на първо четене законопроекта за изменение на Закона за здравето, внесен от Министерски съвет на 5 май.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 7378
Заседанието е от 11.00 часа в зала " Изток " на Народното събрание.

То ще се предава на живо на интернет страницата на парламента.

Промените в Закона за здравето, с който ще се продължат част от мерките при извънредното положение заради коронавируса, са поместени в 13 страници, а мотивите са обяснени на 4.

Какво предвиждат промените в Закона за здравето след края на извънредното положение?

С тях се урежда начинът, по който министърът на здравеопазването може да въвежда временни противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион за защита на живота и здравето на гражданите при степен на опасност от разпространение на заразна болест. Това ще става по предложение на главния държавен здравен инспектор.

Няма да предлагат удължаване на извънредното положение

Основен акцент в промените касае задължителната изолация на заразно болни.

Всички предвидени случаи са залегнали в параграф 1, чл. 61 от Закона за здравето.

В Преходните и заключителните разпоредби се уточнява, че в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение ще бъде добавено " и за преодоляване на последиците ".

Фокус на промените е и продължаването на вече предприетите мерки за подпомагане на онези групи от населението, засегнати от кризата.

Затова и в чл. 6а навсякъде думите „ До отмяната на извънредното положение “ се заменят с „ По време на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна “.

С предложенията се правят изменения и в Закона за акцизите и данъчните складове, както и в Закона за чужденците, Закона за водите, Закона за закрила и развитие на културата, в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса и др.

В мотивите на законопроекта, внесен от Министерския съвет, се коментира и самата ситуация с COVID-19, наложила у нас да се вземат извънредни мерки.

Целия законопроект може да прочетете ТУК.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 7378  Тръмп: Кризата с ковид е по-лоша от Пърл Харбър и атентатите на 11 септември Тръмп: Кризата с ковид е по-лоша от Пърл Харбър и атентатите на 11 септември  Борисов: Нещата с ковид не са положителни, не се ли съблюдават ограниченията - затваряме отново всичко. Детските градини няма да се отварят

Борисов: Нещата с ковид не са положителни, не се ли съблюдават ограниченията - затваряме отново всичко. Детските градини няма да се отварят  Близо 280 умряли във Франция от новия ковид през последното денонощие Близо 280 умряли във Франция от новия ковид през последното денонощие
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР