Очаквам едно увеличение, каквито и мерки да се правят. Но

Очаквам едно увеличение, каквито и мерки да се правят. Но ...

Проф. д-р Тодор Кантарджиев прогнозира дали COVID-19 пак ще наложи масова изолация.


Очаквам едно увеличение, каквито и мерки да се правят. Но да се надяваме, че ще е слабо. Извънредната епидемична обстановка трябва да продължи. Това каза проф. д-р , директор на Национален център за заразни и паразитни болести.

Той отговори на въпроса дали може да има отново затваряне по домовете. 

"Надявам се да не се стигне, дано да сме разумни", каза проф. Кантарджиев. 

Той отново припомни, че пикът на COVID-19 е бил през май, когато бяха разрешени балове, спортни мероприятия и се е позволило да се отворят нощните заведения.

"Тестовете март и април бяха достатъчни, на хора със симптоми и по огнища. В момента мога да ви кажа нашата референтна лаборатория по-малко от 15% са положителни. Значи там, където има случаи, си има случаи", коментира специалистът.

"Инфекцията си е тежка. Лекарите са най-уязвими", подчерта проф. Кантарджиев. 

Той изрази съжаление за загубата на всички медици, загубили битката с новия коронавирус. 

"Коронавирусът се развива бавно, за няколко дена. Ако децата имат хрема и кихат - да не ходят на училище", посъветва той.

Проф. д-р каза, че лабораторната диагностика е най-сигурна при съмнения дали е настина, грип или COVID-19.

"Не смятам да се стигне до затваряне на училища. Децата и родителите са разумни", каза пред бТВ той.

Специалистът обърна особено внимание отново на маските. Отправи критики към всички онези, които са против маските. Пред бТВ Кантарджиев каза, че научните статии са в полза на маските. 

"Носенето на маски е почти равносилно на ваксината", отбеляза още той.
Всичко по темата: Епидемията коронавирус (COVID-19) 12377 Неучебен ден в 107-мо училище в София заради COVID-19 Неучебен ден в 107-мо училище в София заради COVID-19 Потвърдените случаи на коронавирус в Германия се увеличиха с 922 до общо 272 337 Потвърдените случаи на коронавирус в Германия се увеличиха с 922 до общо 272 337 Колега на починалия от COVID лекар в Гоце Делчев разказа колко всеотдаен е бил Колега на починалия от COVID лекар в Гоце Делчев разказа колко всеотдаен е бил
Повече за Коронавирус
corona най-ново: лесни стъпки: просто ръководство: eпидемия:

Източник: novini.bg