От 1100 Е-та - оцветители, овкусители, набухватели, консерванти и други

...
От 1100 Е-та - оцветители, овкусители, набухватели, консерванти и други
Коментари Харесай

UFC извади пълен списък на всички опасни Е-та, с които са бъкани храните в ЕС

От 1100 Е-та - оцветители, овкусители, набухватели, консерванти и други технологични добавки при производството на храна в ЕС - 87 са опасни за здравето. Това показва проверка на Френската потребителска федерация (UFC), съобщава Нова телевизия.

Неправителствената организация от Петата република е тествала 300 от тези Е-та, или по-малко от една трета от разрешените за използване в рамките на Общността, и ще иска опасните да се забранят. Французите са приели цифрово-светофарна система на обозначението им.

Чети етикета: Какво означават " Е " -тата на гърба на опаковката

С №1 в зелен цвят са приемливите добавки. С номер 2 в жълто следват допустимите, но с внимание за определени групи от хора, като например деца. С номера 3 и 4 са оцветени съответно в оранжево и червено въпросните 87. За повечето от тях – 68, избягването е препоръчително, а за 19, които са под номер 4, то е задължително според френските защитници на потребителските права.

Проверка в таблицата, публикувана на сайта на UFC, показва, че сред опасните Е-та са нитратите и нитритите (E249, E250, E251, E252). Те се използват много в колбасите и другите готови храни, но повишават риска от рак на дебелото черво.

Карамелените оцветители на амонячна основа (E150c, E150d) се използват в производството на бисквити, крекери, кексове, на тъмни (шоколадови) вафлени кори и може да съдържат имуноксични вещества с висока доза, за които се предполага, че са канцерогенни.

Синтетичните багрила (Е102, Е104, Е110, Е122, Е124, Е129) често присъстват в сладкарските изделия. Тартразинът (Е102) е синтетичен лимоненожълт азокристал, добре разтворим във вода. Може да придава както жълт, така и брилянтно син цвят на хранителните продукти. Установено е, че консумацията на продукти с него може да причини тревожност, мигрена, клинична депресия, замъгляване на зрението, кожни сърбежи, обща отпадналост, горещи вълни, чувство за задушаване, поява на лилави петна по кожата и нарушения на съня. Е104 – хинолин жълто, се използва като зеленикаво-жълта хранителна добавка. Проучване на Агенцията за хранителни стандарти в Обединеното кралство установява преди време, че смес от хранителни цветове в комбинация с консерванти може да увеличи симптомите на хиперактивност и може да намали нивата на интелигентност при деца. Най-големи дози от оцветителя Е100 се влагат в желета, сладоледи, сладкарски изделия, снаксове, сосове, сокове и нектари.

При проучването си французите са установили, че от въпросните 7 багрила, открити в популярните сред децата гумени бонбони, трябва да се избягват не по-малко от 4.

В една от популярните марки дъвки с дъх на ментол има 3 добавки, препоръчани от UFC за избягване.

Богомил Николов от „ Активни потребители “ обясни за „ Монитор “, че може би най-ограничителни мерки срещу рисковите добавки в храните се вземат в САЩ, Канада, Австралия и Япония, а също в ЕС. „ Не може да се отсъди дали ние в Европа сме по-назад в тази насока от други страни по-света “, поясни той.

Някои от оцветителите се използват повече от век.

Някои от оцветителите се използват повече от век, каза шефът на Центъра по биология на храните д-р Сергей Иванов, цитирана от в. Монитор. Той уточни, че става дума за татразин, който от край време се слага в лимонадата. „ Сега много се влага и във всички останали безалкохолни напитки “, обясни експертът и добави, че за всички от Е-тата има нормативи в какви храни може да се влагат и в какви пределно допустими концентрации на килограм.

По думите му трудно можем да си представим съвременната хранителна промишленост без тях. „ Спрем ли да ги използваме, ще се върнем много назад във времето и ще се върнат други позабравени опасности. Дори карамелизираната захар не е по-добър оцветител и е по-опасна, независимо от естествения й произход, от синтетичния, с който се постига кафяв цвят на сладкишите например. Махнем ли всички консерванти, ще трябва да произвеждаме храни само със срок на трайност от няколко дни. Съвременната търговия не е приспособена за това и няма да има начин да се изхранва населението “, добави той.

Проучването на UFC може да се види на https://www.quechoisir.org/comparatif-additifs-alimentaires-n56877
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР