От другата седмица започва обучението на машинистите, които ще управляват

От другата седмица започва обучението на машинистите, които ще управляват ...

Започва обучението на машинисти за новите влакове на Софийското метро.От другата седмица започва обучението на машинистите, които ще управляват новите влакове в Софийското метро. Това разкри инж. Стоян Братоев от Столичния метрополитен в ефира на сутрешния блок на БНТ. По думите му новите влакове ще тръгнат още от април.
,,Новите влакове имат по-различно управление. Те ще могат да се движат автоматично и в този смисъл машинистите ще имат ограничени функции по отношение на управлението, поради което ще следят основно за безопасността на пътниците. Така че работата на машиниста е доста улеснена, както и работата на диспечерската служба``, посочи Братоев и допълни, че новата система за безопасност на новите влакове е от най-новото поколение.

Снимка: Булфото/архив
Той заяви още, че на този етап кадрите са обезпечени.
,,Дотук имаме група от 25 човека, които от следващата седмица започват да се обучават. Засега има желаещи, тъй като това е една нова система на управление и доста атрактивна``, подчерта инж. Братоев.
Накрая той обяви, че няма как метрото да бъде пуснато предсрочно, тъй като става въпрос за изключително тежко строителство.
,,Метрото ще бъде пуснато през есента. По-рано няма как да бъде``, каза Стоян Братоев.
Когато бъде завършено строителството, Столичното метро ще обслужва около 200 000 пътници дневно.

Източник: blitz.bg