От днес във Видин могат да се правят PCR тестове.

...
От днес във Видин могат да се правят PCR тестове.
Коментари Харесай

PCR тестове се правят от днес във Видин

От днес във Видин могат да се правят PCR тестове. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински.

В обявения от Министерството на здравеопазването списък на лечебните заведения, които могат да извършват изследването е лицензирана и лабораторията на МБАЛ " Света Петка ". Eкипът, който ще обслужва лабораторията, e преминал специално обучение. В нея ще работят лекар, биолог и две лаборантки, които са обучени от проф. Апостолова, молекулярен биолог.

Апаратурата за лабораторията бе закупена с целеви средства, предоставени от Министерството на здравеопазването, получена и монтирана преди около месец. През целия месец декември в лабораторията за PCR тестове се извършваха тестване и пробонабиране, съгласно изискванията на законодателството, преди сертифицирането и старта й днес, каза за БТА директорът на МБАЛ " Св. Петка " д-р Ивета Найденова.

Досега най-близките лаборатории за вземане на PCR тест бяха в Монтана и Враца, а пробите се изпращаха за обработване в Националната лаборатория в София, уточни д-р Владински.

През следващата седмица от Регионалната здравна инспекция във Видин очакват и първите ваксини, допълни д-р Владински. Според разпределението по региони логистичната връзка за областите в Северозапада е във Враца.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 17304  Драстично нарастване на новите случаи на ковид в Чехия Драстично нарастване на новите случаи на ковид в Чехия  Първата партида китайски ваксини против COVID-19 дойде в Истанбул Първата партида китайски ваксини против COVID-19 дойде в Истанбул  Китай стопира полетите към Обединеното кралство поради новия вариант на вируса Китай стопира полетите към Обединеното кралство поради новия вариант на вируса
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР