Основните американски фондови индекси стартират новата седмица на негативна територия

...
Основните американски фондови индекси стартират новата седмица на негативна територия
Коментари Харесай

Поръчките на Apple рязко намаляха, Уолстрийт се разтресе

Основните американски фондови индекси стартират новата седмица на негативна територия в резултат на солиден спад на акциите на Apple и подновени притеснения относно търговското напрежение между САЩ и Китай.

Акциите на Apple Inc. се понижават с около 3%, след като стана ясно, че технологичният гигант е намалил през последните седмици поръчките за производство на всичките си три нови модела смартфони iPhone в резултат на по-слабо от очакваното търсене на моделите iPhone XS, iPhone XS Max и iPhone XR, които бяха официално представени по-рано тази есен.

Намалените производствени поръчки за трите най-нови модела на iPhone се отразяват негативно и при търговията на акциите на американски дистрибутори на смартфони като компаниите Skyworks Solutions Inc. и Lumentum Holdings Inc., чиито акциите се понижават съответно с 2,5% и със 7,6%.

Спадът на акциите на Apple с 3% е в основата на понижението на индекса на DJIA с 256 пункта (понижение с 1,02%), като само негативното представяне на технологичния гигант отнема почти 50 пункта от индекса на сините чипове. Трябва да се има предвид, че в рамките на предишната седмица акциите на Apple се понижиха с 5,4% и вече са с близо 12% под тяхната цена от началото на ноември.

Технологичният индекс Nasdaq Composite също реагира негативно на подновените продажби на акциите на Apple, стартирайки търговията в понеделник със спад от 1,9%, докато широкият индекс S&P500 се понижава с 0,98%.

Инвеститорите на Уолстрийт продължават да изпитват сериозни притеснения и относно търговското напрежение между САЩ и Китай, визирайки срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Папуа-Нова Гвинея, която приключи през уикенда без да бъде постигнат консенсус по отношение на заключителния документ. В основата на този неуспех бяха отново разногласията по важни търговски въпроси между няколко страни и най-вече между САЩ и Китай.

Говорейки на срещата на АТИС, американският вицепрезидент Майк Пенс предупреди Китай, че САЩ могат да наложат повече наказателни мерки срещу китайския внос, ако Пекин не промени досегашната си политика.

Междувременно акциите на японската автомобилна компания Nissan Motor Co., търгувани на Уолстрийт, се обезценяват с близо 6% в резултат на новината за ареста в Токио на Карлос Гон, който е главен изпълнителен директор на автомобилния алианс между френската между Renault и японските Nissan и Mitsubishi.

Акциите на Boeing Co. се понижават с 3,2%, като техният спад също допринася доста силно за понижението на индекса DJIA с над 200 пункта.

Настоящата работна седмица на Уолстрийт е доста по-кратка от обичайното с оглед на Деня на благодарността в четвъртък (22-ри ноември), когато е официален неработен ден за американските фондови и дългови пазари, като търговията ще бъде подновена в петък (23-ти ноември), но само за кратко.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР