Обявиха публично броя на военнослужещите, с които разполага Черна гора,

...
Обявиха публично броя на военнослужещите, с които разполага Черна гора,
Коментари Харесай

Kurir: Колко голяма е армията на най-младата членка на НАТО - Черна гора

Обявиха публично броя на военнослужещите, с които разполага Черна гора, най-младата държава-членка на НАТО. В мирно време армията наброява 2 368 войници, а в случай на война ще нарасне до 5 159 военнослужещи, съобщава електронното издание на белградския ежедневник Kurir, цитиран от Фокус, с коментара, че малката балканска страна разполага де факто с една бригада.

След заседание на правителството в Подгорица, на което е прието предложение за преструктуриране на черногорската армия, министърът на отбраната Миодраг Бошкович поясни, че целта на реформата е да бъде създадена армия, която е ефективна и отговаря на нуждите на страната.

„ В бъдеще планираме да открием казарма в Андриевица, където ще бъде разположена Трета пехотна дивизия, и по този начин ще бъде разширен обхватът за позициониране на армията. От една страна така Черна гора развива военния си потенциал, а от друга се опитва да върне войниците си на места, които традиционно им принадлежат “, коментира Бошкович след правителственото заседание.

„ Целта е да се изгради малки и ефективна армия, която от една страна да е в съответствие с потребностите на страната и националните й интереси, а от друга да се вземе предвид фактът, че Черна гора е 29-тият пълноправен член на НАТО “, допълни военният министър на Подгорица.

Бошкович разкри, че до средата на следващата година се предвижда „ значително подмладяване “ на черногорската армия, „ без значение, че през последните 15 месеца е направено много в това отношение “. Сред приоритетите на Подгорица е също и модернизирането на войската.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР