Обявените вчера от президента Владимир Путин допълнителни мерки в подкрепа

...
Обявените вчера от президента Владимир Путин допълнителни мерки в подкрепа
Коментари Харесай

Руснаци: По-добре COVID-19, отколкото безпаричие

Обявените вчера от президента Владимир Путин допълнителни мерки в подкрепа на руската икономика във връзка с коронавирусната пандемия не променят принципите на тази подкрепа, но съществено я разширяват, пише " Комерсант ".
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 4769
Вестникът изброява подготвяни преференции за новите безработни и за малкия бизнес в Русия. Общата стойност на промените за бюджета на страната - десетки милиарди рубли, остава умерена, изтъква " Комерсант ".

Премиерът Михаил Мишустин заяви пред групата на либералдемократите в Държавната дума (долната камара на парлачента), че заради разпространението на вируса Русия няма да получи през 2020 г. голям дял от очакваните доходи, което ще е сериозен удар за бюджета, посочва обаче " Известия ".

По думите на Мишустин досегашните мерки в подкрепа на бизнеса може да се окажат недостатъчни и кабинетът събира предложения за нови, включително от политическите партии. В друга статия изданието цитира източници, според които властта на федерално ниво може да освободи бизнеса от данъци, ако икономиката не се съвземе до есента.

На съвещание с губернатори Путин обеща нови мерки в подкрепа и на гражданите, предимно за семействата с деца и временно останалите без работа. Междувременно полицията в Москва получи право да търси отговорност от нарушителите на обявения режим на самоизолация. А столичният кмет Сергей Собянин изтъкна в своя блог, че въпреки суровите мерки за възпиране на COVID-19 управата в никакъв случай не бива да забравя за икономиката на града, не бива да спират например големите проекти като строежа на метрото, на нови пътища и жилища, информира в ред материали " Росийская газета ".

Путин: И това ще мине

" По-страшно е да останеш без пари, отколкото да пипнеш коронавирус ", цитира " Свободная преса " московчани, помолени от всекидневника да коментират борбата с новата болест и спирането на ред предприятия.

" Хората нямат нужда от отсрочки на плащанията, а от свежи пари. Още сега. Просто за да не тръгнат да плячкосват магазините, за да няма гладни бунтове. А ето че за втори път чуваме от президента Путин все същото: пари няма да ви дадем ", отбелязва пред вестника политологът Николай Платошкин.

Коронавирусът – удар по икономиката

" Русия е спестила до днес към 18 трилиона рубли. Но те ще се дават на хората на час по чаена лъжичка ", предрича пред " Комсомолская правда " икономистът Никита Кричевски.

Трябва да се създават предпоставки за връщане на компаниите към нормална работа в условията на пандемия, припомня " Труд " изявление на Владимир Путин пред губернаторите. Режимът на самоизолация в Русия обаче няма да бъде вдигнат до юли, прогнозира консултантската фирма " Бостън консалтинг груп ".

" Според песимистичния сценарий руската карантина ще приключи най-рано след една година - ще трае, докато не изобретят ваксина ", предполага терапевтът Захар Лейкин, говорил пред вестника.

" Вирусът на алчността " е заглавие от " Аргументи и факти ", който разказва как спекуланти и мошеници в Русия печелят от COVID-19. " Правейки пари от страховете на хората, измамниците използват всички възможни начини - от социално мародерство, банално завишавайки цените на търсени стоки, до открито криминални дейности ", посочва изданието. " В месинджъри и социални мрежи се изсипват например оферти за продажба на пропуски и справки за свободно движение из страната. Други шмекери пробутват на хората скъпи устройства - уж за защита от коронавируса, каквито още не са измислени. Трети предлагат всевъзможни муски и талисмани против болестта на най-различни цени според фантазията и алчността на продавача ", изрежда " Аргументи и факти ".

" Независимая газета " разглежда пандемията като тест за опозицията в Русия. " Противниците на властта са длъжни да разкажат какви решения биха вземали днес те самите ", заявява всекидневникът.

" Опозиционерите системно критикуват в интернет действията на Кремъл във връзка с коронавирусната криза. Основните теми са съвсем очевидни. Недостатъчната подкрепа за дребния и средния бизнес, отказът на властите да поемат отговорност и да обявят обща карантина, слабата готовност на здравната система за борба с болестта и т. н. Точно сега обаче опозицията трябва да мине на друго равнище в мисленето и действията си. Политиката - както и всичко останало, минава в онлайн режим, аудиторията на опозицията се разширява и е време тя да демонстрира собствената си компетенция ", обяснява " Независимая газета ".

Рекорд на нови инфектирани с COVID-19 в Русия

" След пандемията ще се наложи всички страни да направят избор - дали да се ръководят занапред от националните си интереси или пак да участват в глобални обединения ", пише " Взгляд ".

" Западът не успя да се справи нито с вируса, нито с икономическата криза - очаква го мощна вълна от леви протести. Затова пък Москва и Пекин ще станат пример за подражание. Това са изводи на водещи руски експерти ", добавя електронният вестник в репортаж за кръгла маса под наслов " Бъдещето на световната система ".
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 4769  Политолог: В България очевидно би трябвало да си военачалник, с цел да те вземат насериозно

Политолог: В България очевидно би трябвало да си военачалник, с цел да те вземат насериозно  Деница Сачева: Уточнявам, страната изплаща 60% от осигуровките, а не 100% Деница Сачева: Уточнявам, страната изплаща 60% от осигуровките, а не 100%  Трима души нарушиха карантината си във Великотърновско Трима души нарушиха карантината си във Великотърновско
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР