Няма как македонци и българи да бъдат близки, ако не

...
Няма как македонци и българи да бъдат близки, ако не
Коментари Харесай

Македонският външен министър: Няма как с българите да сме близки без взаимна почит

Няма как македонци и българи да бъдат близки, ако не между тях няма взаимна почит. Това заяви пред bTV министърът на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров.

По думите на Димитров България и Македония имат много общи исторически моменти и личности. Именно това било хубава предпоставка за близост между двата народа, а не за конфликти.

На въпрос дали процесът по договаряне с Гърция е бил предварително подготвен Димитров посочи, че това не е било така и двете страни изминали дълъг път, за да се стигне до тези резултати.

Когато започнал процесът на преговори за новото име, и двете страни не били наясно какво ще се случи накрая. Заради многобройните естества на спора трябвало да се вложи голям политически капитал.

" Няма по-голяма задача за дипломатите от това да решават проблеми, да отворят врати, да градят мостове и да правят приятели. А и ние бяхме и насърчавани от взаимоотношенията, които изградихме с България, предвид Договора за добросъседство, както и от вниманието, което беше насочено към Балканите ", посочи Димитров.

Относно смяната на името на Македония Димитров коментира, че заради многогодишния спор с Гърция страната е била заключена в чакалнята на НАТО и ЕС. Затова в западната ни съседка намерили начин да променят това, но в същото време македонците не загубили идентичността си - пак си останали македонци.

Относно предстоящите избори за държавен глава в Македония Димитров посочи че е горд за това, че неговото име е споменато като участник в надпреварата. Припомняме, президентските избори в Македония ще се проведат на 21 април.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР