Норвежките здравни власти обявиха днес, че спират използването на приложение

...
Норвежките здравни власти обявиха днес, че спират използването на приложение
Коментари Харесай

Норвегия спира приложението за следене на пациенти с COVID-19

Норвежките здравни власти обявиха днес, че спират използването на приложение за проследяване на пациенти с COVID-19, имайки предвид становището на националната организация за защита на данните Дататилсюн, предаде Франс прес. Организацията преценила, че средството предполага прекалено голяма намеса в личния живот, имайки предвид настоящата епидемична ситуация.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 9335
Въведено през април в Норвегия приложението Смитестоп ( " Спри заразата " ), местна разработка, послужи за събиране на чувствителни данни в помощ на властите, за да могат да анализират разпространението на коронавируса и да информират потребителите за евентуален контакт с негов носител, предава БТА.

" Не сме съгласни със становището на Дататилсюн, но сме задължени да изтрием всички данни и да спрем работа, след като бяхме предупредени ", посочи в комюнике директорката на норвежкия Институт за обществено здраве Камила Столтенберг.

Дататилсюн в петък съобщи, че налага " временна забрана " за използване на апликацията, лишавайки института от възможността да обработва личните данни, събрани благодарение на Смитестоп. Според службата епидемията от коронавируса вече отслабва, приложението не се използва активно и следователно не е оправдано чрез него да се събират лични данни.

Приложението тръгна бавно с едва 600 000 активни потребители при население от 5,4 милиона. То бе изпробвано в три общини, а новите случаи на заразени в Норвегия са малко.

Норвегия отменя ограниченията за пътуване до Финландия, Исландия и шведския остров Готланд
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 9335  Извършена е цялостна стерилизация в търговищкото село Подгорица Извършена е цялостна стерилизация в търговищкото село Подгорица  Тестват личния състав на детските градини за COVID-19 в Белоградчик Тестват личния състав на детските градини за COVID-19 в Белоградчик  74 души са диагностицираните с коронавирусна зараза в област Сливен 74 души са диагностицираните с коронавирусна зараза в област Сливен
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР