Нов вид дрога плъзна из страната. Синтетичното вещество е познато

...
Нов вид дрога плъзна из страната. Синтетичното вещество е познато
Коментари Харесай

Експерт плашещо: Новата дрога "Канибал" е 10 пъти по-силна от...

Нов вид дрога плъзна из страната. Синтетичното вещество е познато като " Канибал ". Оказва се, че наркотикът навлиза все по-сериозно на нелегалния пазар у нас.
„ Трудно е да се определи защо дрогата е позната с това име в страната ни “, обясни пред БНР директорът на Дирекция " Национален фокусен център за наркотици и наркомании " Александър Панайотов.
По думите му веществото има много наименования, сред които " Ванила скай ", " Синьо кадифе " и " Облак 9 ".
" Самото вещество, което вероятно имат предвид, последно е засечено в България 2013 година. Имаше такова засичане и през 2010-а. Мога да кажа, че беше поставено под контрол още през 2011 година. В Европа последно е било засечено в Испания през 2016 година ", коментира Панайотов.
За направата на опиата се използва съставка от храст, който се среща най-често в Североизточна Африка и Арабския полуостров.
" Този вид наркотик е със стимулиращ ефект. Най-често е свързан с първоначална еуфория, физическа активност, невъзможност да се спи, нежелание за хранене и пиене на вода. При по-силни дози може да се стигне до параноидни психози, насилие и дори до самоубийство ", смята експертът.
В сравнение с метамфетамините „ Канибал “ води до 10 пъти по-силна зависимост.
„ Нашите изследвания показват, че най-често употребата на наркотици започва между 13 и 15 години, посочи още Александър Панайотов, като обясни, че се среща и спад във възрастта.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР