Несебърският бизнесмен Йордан Йорданов, наричан и Данчо Паркета, който е

...
Несебърският бизнесмен Йордан Йорданов, наричан и Данчо Паркета, който е
Коментари Харесай

Несебърският бос Данчо Паркета обвиняем за присвояване в особено големи размери

Несебърският бизнесмен Йордан Йорданов, наричан и Данчо Паркета, който е собственик на хотели и казина в Слънчев бряг, днес бе засечен да влиза с адвокат в Окръжната следствена служба в Бургас.

Оказа се, че срещу него има приключило следствено дело и е призован в качеството му на обвиняем. Йорданов отказа категорично да говори на влизане при следователя с репортери, които искаха да разберат дали е дошъл да оттегли показанията си срещу един от двамата си дългогодишни партньори – Пейко Янков, както и дали е опитвал да залага имущество на фирми на покойния баща на Пейко Янков – Димитър Янков на стойност 15 милиона евро, както се говори в Несебър.

Неофициалната информация сочеше, че Йорданов е бил в Следствието, за да се запознае с обвинение срещу него за длъжностно престъпление – присвояване в особено големи размери.

Според прокуратурата докато е бил изп. директор на „ Професионален футболен клуб Несебър” АД е присвоил близо 900 хил.лева. Тези пари би трябвало да са в касата на АД-то, но реално ги няма, заради което през 2016 година е подаден сигнал.

Наблюдаващият прокурор е счел, че има основание да се повдигне обвинение по чл.203 от Наказателния кодекс, по който го грозят от 10 до 30 години затвор и отнемане на част от имуществото му в полза на държавата.

Запознати с делата на футболния клуб на Несебър уточниха, че става въпрос за мъртвороденото дружество ПФК „ Несебър” АД, създадено през 2004 година – по времето на кмета Николай Трифонов, за да поеме общинския футболен клуб и със солидната издръжка да го вкара А група.

За целта Общината апортира два имота – единият от 4,3 дка, а другият от 4,6 дка в района на хотел „ Парадизо”, при входа на Несебър. Частно дружество от своя страна внася 877 хил.лева в АД-то. Амбицията е била парцелите да се застроят и да се продават, а приходите, както и парите от дружеството-партньор, да послужат за издържането на футболния клуб в елита.

Това обаче се оказва неработещ план, по което е липсвала дори наченка за реализация. Години по-късно, през 2007 г., единият от имотите е продаден (предмет на установяване от компетентните органи е къде са отишли парите от тази продажба, б.а.), другият все още е в активите на АД-то. Там би трябвало да е и паричната вноска на партньора на Общината, но тя липсва – няма я в касата, няма я и в банковата сметка. Ако Общината сега иска да разпусне АД-то и да си върне апортирания парцел от 4,6 дка, ще трябва да възстанови сумата на частното дружество, което е дало първоначално въпросните 877 хил.лв. Ситуацията е патова.

„ Тези пари, 877 хил.лв., са влезли в сметката на АД-то, излезли са и повече не са се върнали там. Изпарили са се. Това дружество, на практика, е нямало абсолютно никаква дейност”, разкри пред Флагман източник, познаващ добре трансформациите на местния футболен клуб.

От събраните към момента доказателства излиза, че бизнесменът Йордан Йорданов е ползвал парите като свои – отпускал си е заеми, после е декларирал, че ги е връщал. По този начин одиторите, които са проверявали дружеството през годините, не са установили нищо нередно.

Според последния годишен финансов отчет на „ Професионален футболен клуб Несебър” АД средствата би трябвало да са налични. Активите на дружеството, заедно със земята, апортирана от Общината, се оценяват на 3,4 млн.лева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР