Не само лекарствата могат да имат смъртоносни дози, но и

Не само лекарствата могат да имат смъртоносни дози, но и ...

Какви са смъртоносните дози вода, витамини, слънце и....Не само лекарствата могат да имат смъртоносни дози, но и редица обикновени продукти и вещества също водят до летален изход, ако се прекалява с тях. Ето 7 примера:  

1. Алкохолът – „един промил алкохол в кръвта” означава, че във всеки литър кръв се съдържа един милилитър чист алкохол. Чистият алкохол е много по-силен от водката, ракията и прочее, по-силен дори от спирта. В половин литър водка например се съдържат 200 мл чист алкохол.

Ако млад, здрав 75-килограмов мъж изпие този половин литър водка, тя ще се превърне в 2,5 промила, което е сериозно опиянение. За смъртоносна концентрация на алкохола в кръвта се смятат 5-6 промила, т.е. 400-450 мл. чист алкохол. Това е 1-1,25 л. водка.

Ако изпиеш наведнъж три бутилки, това ще е краят ти. Винаги обаче може да има изключения: през декември 2004 г. в пловдивска болница докарали мъж, блъснат от автомобил. И апаратът, забележете, показал 9,1 промила алкохол в кръвта, което означава, че пострадалият е изпил не по-малко от 1,7 литра. И, както се досещате, останал между живите.

Научете смъртоносните дози на вода, витамини, слънце, никотин, сол, кофеин в zdrave.to 

Източник: blitz.bg