На 87-годишна възраст почина известният сценарист, драматург и писател Уилям

...
На 87-годишна възраст почина известният сценарист, драматург и писател Уилям
Коментари Харесай

Светът на киното потъна в мъка! Отиде си известен сценарист, създал шедьовъра "Цялото президентско войнство"

На 87-годишна възраст почина известният сценарист, драматург и писател Уилям Голдман, съобщават световните медии.
Той е носител на две награди " Оскар " - награда за най-добър оригинален сценарий за " Буч Касиди и Сънданс Кид " и на наградата за най-добър адаптиран сценарий за " Цялото президентско войнство ".
Голдман бе известен и с това, че когато го запитали как се прави филм, който да стане хит в бокс-офиса, той отговорил: " Никой нищо не знае! "
Дъщерята на писателя, Джени, съобщи, че баща ѝ е починал вследствие на усложнения от рак на дебелото черво и пневмония.
Голдман е автор на едни от най-емблематичните фрази в холивудското кино, като например " Проследи парите! " в " Цялото президентско войнство ".
Голдман през целия си живот беше горд нюйоркчанин кореняк и никога не склони да се премести в Холивуд, въпреки многобройните му ангажименти там. Той предпочиташе да се качи на самолета и да даде ценните си напътствия на режисьорите и продуцентите в Лос Анджелис, след което отново се връщаше в Града на небостъргачите и начеваше поредния сценарий, който завършваше с невероятна бързина.
Известният си дебютен роман " Златният храм " през 1957 година Голдман написва само за 10 дни. Той е автор на многобройни филмови сценарии на ленти като " Степфордските съпруги ", " Маверик ", " Мизъри ". " Чаплин ", " Капан за сънища " и др.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР