На 28 януари православната църква почита паметта на Преподобни Ефрем

На 28 януари православната църква почита паметта на Преподобни Ефрем ...

Невероятно име черпи днес! Почитаме светец, проговорил на гръцки език, без никога да го е учил.На 28 януари православната църква почита паметта на Преподобни Ефрем Сириец.

Той е роден през 306 г. в Едеса, Сирия, в добро и благочестиво семейство. В родния си град Ефрем основава училище, като също така преподава своите християнски слова на народа. По-късно е ръкоположен за свещеник от Св. Василий Велики и веднага проговаря на гръцки език, въпреки че не го е учил никога преди това. Ефрем Сириец е автор на множество християнски съчинения и проповеди. Основната тема в тях са смирението, борбата с греха и покаянието. Той е създател на молитвата „Господи и Владико на моя живот“, която се изпълнява и до ден днешен по време на Великия пост.

Преп. Ефрем води голяма борба с ересите през целия си живот и ни оставя в наследство много от своите догматико-полемически творби, които разкриват същността на християнската вяра. Свещеникът взима участие във Вселенски събор през 325 година. Ефрем Сириец умира през 373 година и по негово скромно желание е погребан в края на градските гробища, където погребвали странниците. След смъртта му, Православната църква го обявява за светец.

Имен ден днес празнува: Ефрем

 

Източник: blitz.bg