На 22 септември православният календар отбелязва Преподобни Йона. (Йон означава

...
На 22 септември православният календар отбелязва Преподобни Йона. (Йон означава
Коментари Харесай

Две мили имена черпят за имен ден днес! Почитаме старозаветен пророк, лишил се от съпругата си, за да служи на Бога

На 22 септември православният календар отбелязва Преподобни Йона. (Йон означава гълъб). Йона е старозаветен пророк от VIII в. пр. Хр., който живял около 800 години преди Христа. Преподобният Иона презвитер живял в Палестина и бил баща на преподобните Теодор и Теофан „ Начертани “, които пострадали много заради почитането на светите икони при императорите иконоборци.

Йона се отличавал с богобоязливост и добродетелен живот и показвал особено усърдие в страннолюбието и други подвизи на християнското милосърдие. Той се грижел с любов за възпитанието на своите синове. Сам ги обучил у дома си в книжната премъдрост, но повече ги наставлявал в правилата на благочестието. В зряла възраст, като се приближавал към старостта, по Божие изволение свети Йона се лишил от съпругата си и решил да посвети остатъка на дните си на всецяло и съвършено служение на Бога.

Той се отдалечил в прославената с подвизите на преподобните си монаси уединена лавра на свети Сава Освещени, където по-рано се подвизавали неговите свети синове. Тук той приел монашеско пострижение и като подражавал на светия, подвижнически живот на монасите в обителта, придобивал още по-голяма богобоязливост и със страх се трудел за спасението си. Такива били съвременните на Йона византийски императори: Лъв V Армянин (813-820), Михаил II Бала (820-829) и Теофил (829-842) Иконоборческата ерес възникнала във Византия в първата половина на VIII в. и продължила до средата на IХ в. (842 г.).

Преподобни Йона презвитер починал в първата половина на IХ век. Преподобният непрекъснато пребъдвал в строг пост и усърдни богомислени молитви. Като се молел за себе си, той не забравял и за света, който оставил, като скърбял за него и с пламенна любов към ближните усърдно се молел на Бога за християнското благоустроение, за мир на светата Църква и за благочестие на царете, понеже византийските царе тогава се били отклонили в иконоборческа ерес и смущавали мира в Божията Църква. Прекарвайки такъв добродетелен живот, свети Йона достигнал преклонна старост и със своя богоугоден живот придобил от Бога дар на лекуване. Като достигнал мирно края на дните си, той с радост предал светата си блажена душа на Господа, към Когото винаги пламтял с чиста и гореща любов.

Днес своя имен ден празнуват Гълъбин и Гълъбина . Името Гълъбин е славянско и означава „ мил като гълъб “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР