На 2 и 3 ноември се проведе дванадесетото издание на

На 2 и 3 ноември се проведе дванадесетото издание на ...

Повече от 400 делегати разкриваха тайните на женското и семейното здраве на XII Софийски симпозиум по репродуктивна медицина.На 2 и 3 ноември се проведе дванадесетото издание на Софийския симпозиум по репродуктивна медицина с международно участие. Научната програма отново предложи водещи чуждестранни и български лектори от областта на репродуктивната медицина, феталната медицина, акушерството и гинекологията. Организатори на събитието са Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и Института по репродуктивно здраве.

В рамките на форума бяха изнесени 38 лекции и презентации с научна и практическа насоченост от 11 чуждестранни и 27 български лектори. В програмата взеха участие представители на водещи лечебни заведения и университети от България, както и международно признати учени и практици от Германия, Великобритания, Италия, Франция, Белгия и Израел.

В панела, разглеждащ последните нововъведения в асистираните репродуктивни технологии, една от най-интересните презентации беше уводната – проф. Атанас Щерев говори за видовете пол и сексуалната ориентация. Участие в научната програма взеха още водещите имена в световната репродуктивна медицина като Рой Хомбург (Великобритания), Раул Орвието (Израел), Пиер Вандерзвалмен (Белгия), Андреа Романо (Холандия), Томас Д‘Хуге (Германия) и Джилиан Локууд (Великобритания).

В частта за приложението на лапароскопската хирургия в репродуктивната медицина се включиха д-р Иван Димитров и д-р Александър Калчев. Проф. Антоан Ватрело (Франция) сподели своя опит за поведение при лапароскопски усложнения.

Око да види, ръка да пипне
Сред достойнствата на Софийския симпозиум е неговата практична насоченост. Една от най-интересните части на събитието беше практическия семинар, посветен на специализирани балони при описани акушерски ситуации. По време на уъркшопа всички желаещи имаха възможността да опитат използването на балоните на специални макетни установки, докато цялата процедура беше излъчвана на живо на екраните на форума в конферентната и изложбената зали.

Генетиката и феталната медицина в апогей
Сесията, посветена на феталната медицина, откри генетикът доц. Иванка Димова, която говори за молекулните нарушения при спонтанните аборти. Д-р Петя Чавеева обсъди каква е добрата практика при диагностиката и лечението на феталната анемия. В панела взеха участие още доц. Стефан Ковачев, д-р Виолета Стратиева и д-р Мария Янкова. „Определено това е една от най-интересните медицински специалности. Забележително е колко много можем да научим за бебето още преди неговото раждане и как може да се спаси още нероден живот“, коментираха студенти по медицина, делегати на симпозиума.

Акушерките споделят интернационален опит
Акушерската сесия тази година беше уважена от повече от 100 специалисти по здравни грижи от цялата страна и чужбина. Стана ясно, че съвременната акушерска практика е многообразна и изисква постоянно продължаващо обучение. Трейси Купър, Катрин Миърс и Ан Ломакс представиха добрите акушерски практики във Великобритания, как там се случва проследяването на нормална бременност и как акушерките са основните обгрижващи родилката лица. В тази сесия Десислава Петрова разказа още какви са най-добрите акушерски практики в Германия.

Стипендии и интерес от младите лекари и специализанти
Институтът по репродуктивно здраве оцени високо интереса на десетките студенти и специализанти към научния форум. Като организация, подкрепяща научното и кариерно развитие на младите медици, бяха раздадени на случаен принцип три парични награди – стипендии с номинали една от 500 лв. и две по 250 лв.

Делегатите на XII Софийски симпозиум по репродуктивна медицина, бременност и раждане с международно участие получиха сертификати от БЛС или БАПЗГ с квалификационни точки. Организаторите очакват да продължи тенденцията всяко следващо издание да е още по-добре посетено и обещават да включат в научната програма още повече практически семинари и интригуващи лица от световната медицина.
 

Източник: blitz.bg