На 14 януари православната църква чества Св. Равноапостолна Нина. На

...
На 14 януари православната църква чества Св. Равноапостолна Нина. На
Коментари Харесай

Красиви имена черпят днес заради светица, покровителката на Грузия и роднина на Георги Победоносец

На 14 януари православната църква чества Св. Равноапостолна Нина.

На 14 януари Българската православна църква почита Света равноапостолна Нина, покровителка на Грузия.

Света Нина е родена около 280 г. в Кападокия, където имало много грузински селища. Баща й Завулон произхождал от знатен род, бил роднина на великомъченик Георги Победоносец и се ползвал с благоволението на император Максимиан (284-305 г.). Бидейки на военна служба при императора, Завулон, като християнин, съдействал за освобождаването на приели християнството пленени гали. Майка й Сусана била сестра на Йерусалимския патриарх (според някои източници - Ювеналий).

Когато станала на 12 години, света Нина отишла в Йерусалим с родителите си, чиято единствена дъщеря била. По взаимно съгласие и с благословението на Йерусалимския патриарх родителите й се разделили, за да служат изцяло на Бога: баща й отишъл в Йорданската пустиня, а майка й била поставена за дякониса при храма на Гроба Господен. Възпитанието на св. Нина било поверено на благочестивата старица Нианфора.

През целия си живот Нина бела целомъдрена и благочестива. Тя успяла да установи християнска църква в Грузия и да покръсти много грузинци. Началото било трудно, защото владетелят на Грузия цар Мириан бил идолопоклонник. С огромна вяра, настойчивост и смирение, Света Нина успяла да го покръсти. След него, неговите поданици лесно се приобщили към православната църква. След като приела Христовата вяра, владетелят Мириан станал значима личност за православието, както Свети император Константин. Света Нина е приемана за просветителка и небесна покровителка на Иверия (Грузия).

Ако Нина е съкратено от Николина, може би празнувате на Никулден. Но ако е само Нина, днес е денят на вашата светица-покровителка. Името е с древен вавилонски произход – Нин се е наричала богинята на плодородието. Среща се и в индианските племена и означава „ огън “, „ пламък “. Макар че се счита за руско, това лично женско име се радва на международна популярност – често се среща в Русия, България, славянските и германските народи. В Италия Нина е галено име, съкратено от Джованина, както и на всички други дълги имена, завършващи на „ нина “. Честито на всички именици!

Днес имен ден имат всички с името Нина, Нино, Адам, Калчо.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР