На трима от всеки четирима американци е наредено да си

...
На трима от всеки четирима американци е наредено да си
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Някои закони за извънредно положение събудиха стари страхове

На трима от всеки четирима американци е наредено да си стоят по домовете, пише в. " Ню Йорк таймс " и изрежда новите щати, в които губернатори от двете партии в последно време въведоха тази мярка.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 3324
В тази връзка вестникът отбелязва, че лидерите по света се позовават на изпълнителни правомощия и получават почти диктаторска власт, като срещат съвсем слаба съпротива. Израелският премиер Бенямин Нетаняху затвори съдилищата и започна интензивно следене на гражданите. Чили изпрати военни на площади, които преди това бяха заети от протестиращи, Боливия отложи изборите си, а в Унгария премиерът Виктор Орбан сега може да управлява с укази. В някои части на света новите закони за извънредно положение съживиха стари страхове от военно положение.

Парламентът на Филипините миналата седмица прие закон, който дава на президента Родриго Дутерте извънредни правомощия и 5,4 милиарда долара, за да се справи с пандемията.

ЮНЕСКО: Над милиард и половина души не посещават учебни занятия заради карантина

Дори в силни демокрации като Великобритания министрите вече могат да задържат хора и да затварят границите. Системите за интензивно следене в Южна Корея и Сингапур, които в нормални обстоятелства щяха да бъдат приети като цензура, сега са хвалени за забавяне на разпространението на заразата. Правителства и правозащитни организации са съгласни, че необичайните времена налагат необичайни мерки, а и много от тези действия са защитени от международното право, казват конституционни юристи.

Критици обаче казват, че има твърде малко бариери, които да гарантират, че с тези нови правомощия няма да се злоупотребява, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

Координаторът на САЩ за борбата с коронавируса Дебора Бъркс допусна възможността от COVID-19 да умрат 200 000 американци, като по нейните думитова би било оптимистичен сценарий, пише в. " Вашингтон пост ". В момента в САЩ починалите от коронавируса са малко над 3000 души, а президентът Тръмп удължи действието на ограничителните мерки до 30 април.

Има ли маски и дезинфектанти в аптечната мрежа?

" Можем да спасим живота на над 1 милион американци. Нашето бъдеще е в наши ръце, а изборите и жертвите, които правим, ще определят съдбата на този вирус ", каза Тръмп на пресконференция в Белия дом вчера. Това изявление подчертава реалността, че американците вероятно ще трябва да изтърпят още много седмици икономически и социални мъки, за да спасят животи, а дори и тогава усилията им не могат напълно да избегнат бедствие, отбелязва " Вашингтон пост ".

" Бездомниците в Европа са ударени тежко от борбата с коронавируса ", гласи заглавие във в. " Гардиън " Има риск от гладна смърт, тъй като карантините оставя бездомните хора в големи европейски градове без помощ и уязвими за полицейски глоби за стоене навън, пише британското издание.

Недостигът на защитни маски, ръкавици и гелове за ръце за социални работници на континента наложи затварянето на дневни приемни центрове и социални кухни, на които хората разчитат, за да останат здрави и нахранени.

Усилията за овладяване на разпространението на коронавируса сред бездомниците отиват от инструкции за подслони в Амстердам да бъдат затваряни през деня, което принуждава хората да стоят на открито, до абсурдната според социални работници политика да се струпват хора по спортни зали в Париж, за да не се събират на открито.

Пандемията от коронавируса удари Европа в момент, когато рекорден брой хора нямат свой дом. По някои оценки всеки ден по улиците и и подслоните в Европа и Великобритания има около 700 000 души, със 70 процента повече, отколкото преди едно десетилетие, а този брой продължава да расте във всяка страна освен Финландия, отбелязва " Гардиън "
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 3324  379 са общо инфектираните с ковид у нас. Ще има гратисен интервал за закупуване на маски

379 са общо инфектираните с ковид у нас. Ще има гратисен интервал за закупуване на маски  Полицията: Няма да има компромис за хората, които не носят маска Полицията: Няма да има компромис за хората, които не носят маска  Има ли маски и дезинфектанти в аптечната мрежа? Има ли маски и дезинфектанти в аптечната мрежа?
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР