На най-добре представящата се фондова борса в света нещата се

...
На най-добре представящата се фондова борса в света нещата се
Коментари Харесай

Това е най-добре представящата се фондова борса в света

На най-добре представящата се фондова борса в света нещата се случват по малко по-различен начин, отколкото на Уолстрийт. Никой не се оплаква от продавачи на късо, които се тълпят, за да сриват цените на акциите, или пък от високочестотни трейдъри, които се възползват от несправедливо придобито предимство, защото нито едно от двете неща не съществува там.

Забравете също така за сделки преди отваряне на пазара и за следборсова търговия. На Фондовата борса на Ямайка, която се намира на пристанището в Кингстън, инвеститорите разполагат само с три часа и половина на ден, за да купуват и продават.
Затова този пазар не е готов да се включи към хиперактивната търговия в Ню Йорк и Лондон. Още не. В борсово търгуваните щатски фондове няма нито една ямайска акция, дори и при тези, които следят страни, като Казахстан, Шри Ланка и Виетнам - най-развиващите се от развиващите се пазари.
Въпреки това, доходността привлича приключенски настроените глобални инвеститори. През 2018 г. основният индекс на местната борса нарасна с 29% в доларово изражение, което е най-голямото повишение сред 94-те индекса, следени от Bloomberg.

Представянето му за послендите пет години е дори още по-впечатляващо. Индексът скача с близо 300%, което е четири пъти по-голям ръст от втория най-добре представящ се индекс за периода и седем пъти по-голямо повишение от това на S&P 500.
Какво е обяснението за този ръст?

Карибското икономическо чудо, което светът е пропуснал? Не точно: реалният икономически растеж на Ямайка е средно по-малко от 1% годишно през последните четири години и се очаква да достигне 1.7% за 2018 г. Бичият пазар отчасти се дължи на математиката.

За да процъфтява един малък пазар, не са необходими много инвестиции, а общата пазарна стойност на 37-те компании в основния индекс на Ямайка е по-малко от 11 млрд. долара - по-малко от тази на веригата за бързо хранене Chipotle Mexican Grill Inc.

Друг момент е историята за опитите на Кингстън да се превърне във финансов център, въпреки че страната се бори с огромни задължения, които я докараха до ръба на фалита преди десетилетие.

“Капиталите се насочват натам, където им е комфортно,” казва Пол Симпсън, 36-годишен банкер и инвеститор от Кингстън. “Щом капиталите идват насам, значи хората се чувстват комфортно.”
Финансовата индустрия на Ямайка е съсредоточена основно в квартала Ню Кингстън, който няма нищо общо с карикатурите, които доминират в световните представи за острова. Тук няма да видите много купонясващи туристи, или гета, като Тренч таун.

Вместо това тук има представителства на Audi и Porsche, както и заведения, като Starbucks. През последното десетилетие активите на финасовия сектор в Ямайка се утроиха, а броят на институциите е нараснал осемкратно, според данни на Международния валутен фонд (МВФ).

Кингстън все още се появява в глобалните класации на най-опасните градове, но Световната банка в момента нарежда Ямайка на шесто място в света по лекота на започване на бизнес.
За инвеститорите на местната борса обаче все още има сериозни ограничения, като се започне с размера на пазара. Броят на акциите, достъпни за желаещите да инвестират, е дори още по-малък, тъй като много от компаниите са мажоритарна собственост на конгломерати и по-конкретно на чуждестранни компании, които навлизат в капиталовите пазари на Ямайка.

Водещата банка NCB Financial Group Ltd., която съставлява близо една трета от пазарната стойност на местния индекс, е над 50% собственост на инвестиционната компания на ямайско-канадския милиардер Майкъл Лий-Чин.

Около 75% от Scotia Group Jamaica Ltd., която е втората най-голяма компания по пазарна капитализация, са собственост на Bank of Nova Scotia. Нормално е някои ямайски акции да не се търгуват с дни и дори седмици.

В повечето дни броят на акциите, чиито цени остават без промяна, надхвърля този на акциите, които са поевтинели или поскъпнали, взети заедно.

Управляващият директор на борсата Марлийн Стрийт Форест знае за критиките и казва, че положението се подобрява. Времете, необходимо за сетълмента на сделките,е намалено от три на два дни, съгласно международните стандарти.

Борсата планира да въведе маркет-мейкинг тази година. Тя също така проучва възможност за предлагане на други инструменти, които са познати на трейдърите на по-големите пазари, от марджин сметки до къси продажби.

Борсата обаче подхожда към промените внимателно. Стрийт Форест не вижда необходимост за удължаване на часовете за търговия, ако все още няма търсене от страна на инвеститорите.
Тя вече се е заела с доста неща. Стрийт-Форест подготвя над 20 нови листвания тази година, в това число първично публично предлагане на държавния доставчик на електроенергия Wigton Windfarm Ltd.
Борсата е създадена преди 50 години с активното участие на Едуард Сиага - ямаец, завършил Харвард, който започва кариерата си като музикален продуцент и е сред първите, които издават ска музика на винилови плочи през 50-те и 60-те години. След това той влиза в политиката и е назначен за финансов министър.

През 70-те години Сиага оглавява Работническата партия на Ямайка, капиталистическият конкурент на харизматичния социалистически лидер Майкъл Манли, който насочва Кингстън все по-близо към Хавана и все по-далече от Вашнгтон.

Политиката в Ямайка от онова време може да бъде обърката с гражданска война заради честите смъртноносни конфронтаци между поддръжниците на двамата лидери. Това насилие вече е в миналото, но има друго нещо, от което страната по-трудно може да се отърси – натрупването на дълг.

Ключовият фактор за ръста на фондова борса вероятно е подходът на страната към ограничаването на дълга, което не минава безболезнено за много ямайци. Дълго време най-очевидният начин за генериране на доходност от Ямайка бе като й се отпускат заеми.

След банковата криза в страната от 90-те години и световната финансова криза десетилетие по-късно, държавният дълг на Ямайка достигна 145% от БВП. Плащанията на лихви поглъщаха повече от половината от приходите на правителството, ограничавайки финансирането на важни социални и инфраструктурни проекти.
Ямайка се справяше идеално с изплащането на дълга си, но финансовата криза от 2008 г. постави това под заплаха. Наложи се страната да прибегне до помощта на МВФ.
Финансирането от МВФ и Световната банка обаче си има своите условия и те могат да бъдат сурови. През 70-те години те включваха отваряне на икономиката за чуждестранни компании, което унищожи селското стопанство, тъй като местните фермери трудно можеха да се конкурират с американските корпорации.

Този път международните финансисти препоръчаха свиване на държавната администрация и ограничаване на заплатите.

Вследствие на тези и други промени, дългът на страната бе намален до около 100% от БВП през последните четири години, което все още е бреме, но по-поносимо. По-ниските лихви и свиващото се предлагане на облигации засилиха доверието във финансовото здраве на страната и накараха инвеститорите да търсят други възможности за доходност, сред които и акциите.
Ямайка имаше и малко късмет. Световната икономика продължава да се развива добре, а ураганите пощадиха острова от най-лошото в последните години. Резултатът е вълна от оптимизъм в Кингстън, че нещата може би тръгват в положителна посока.

Безработицата достигна рекордно ниските 8.4% през 2018 г. Ямайският долар е остносително стабилен през последните две години, след като години наред се обезценяваше. Инфлацията намаля от над 9% до под 4% в последните пет години.

Централната банка пък се похвали с успехите си, като пусна в Twitter музикано видео с текст “ниската и стабилна инфлация е за икономиката това, което е бас китарата за реге музиката.”
Средствата, които диаспората на Ямайка по света връща в родината си, съставляват близо една пета от БВП на страната. “Ако мислите за потенциала на икономика като тази, представете си, ако тези хора се върнат,” казва Констант Лонкенг Нгуана, представителят на МВФ в Ямайка.
„ Визия 2030 “ е всеобхватен национален проект, приет както от Работническата партия на премиера Андрю Холнес, така и от опозицията, който има за цел да насочи страната към статут на развита държава в рамките на 11 години.

Това би трябвало да стане чрез подсилване на услугите, миннодобивната дейност и производството, докато в същото време Ямайка се възползва от близостта си до маршрута през Панамския канал и засилва ролята на Кингстън като логистичен център. Проектът е меко казано амбициозен и ще трябва да преодолее много рискове.
Според икономиста Андре Хоутън, правителството също така трябва да се пребори с нагласите, че в Ямайка има прекалено много престъпност и корупция за чуждестранни компании, които искат да правят бизнес там. По данни на Държавния департамент на САЩ в Ямайка, има 60 убийства на 100 000 души годишно, което е в топ 5 на света, но Хоутън посочва, че жертвите почти никога не са чуждестранни посетители.

Той също така отбелязва, че реформата в управлението е възможна, давайки за пример Ли Куан Ю - бившия лидер на Сингапур, който трансормира страната си в международен финансов център до голяма степен вследствие на това, че изкоренява корупцията.
Напоследък в новините в Ямайка се обръща най-голямо внимание на сканадала в държавната рафинерия Petrojam, където се оказа, че липсва петрол за десетки милиони долари и има доста съмнителни разходи. Това как ще протече разследването може да изпрати сигнал, че Ямайка държи отговорни хората по високите етажи.

“Всичко е наред и ще имаме много добър фондов пазар,” казва Хоутън. " Ако обаче не се справим с корупцията, тогава няма да можем да решим проблемите си. Ямайка ще продължи да бъде страна с различни активи и различни аспекти, но без правилно координирана икономическа траектория.”
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР