Най-малко 500 кубински здравни работници помагат за справяне с новия

...
Най-малко 500 кубински здравни работници помагат за справяне с новия
Коментари Харесай

Голяма бригада кубински лекари помага на Мексико срещу коронавируса

Най-малко 500 кубински здравни работници помагат за справяне с новия коронавирус в Мексико сити, съобщиха мексикански представители, цитирани от Ройтерс.
Кубинският здравен контингент е най-големият, изпратен от комунистичекия остров в чужбина като част от отговора на пандемията.

Кметът Клаудия Шайнбаум публично призна присъствието на " няколко " кубински лекари, които работят в градските болници, за да помагат за компенсиране на недостига от медицински персонал, но не потвърди мащаба на кубинското присъствие.
Представител на столичния общински съвет обаче каза, че групата от лекари и медицински сестри е от 500 души, очевидно по-голяма от всяка друга, която Куба е изпратила в близо две дузини държави, за да помагат срещу пандемията. Това сочат данни, разпространени през май от кубинското външно министерство.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 8322
Куба изпраща лекари в Южна Африка в помощ на борбата с коронавируса

Източник от федералното здравно ведомство в Мексико каза, че понастоящем на терен има кубински 600 здравни работници.

От десетилетия Куба изпраща медицински работници в цяла Латинска Америка, дори чак в Африка, за да помагат по време на здравни кризи, включително при епидемията от ебола, и да укрепват хроничната слабост на здравните системи в развиващите се страни.
Независимо от като цяло силните връзки между двете държави, досега Мексико не е приемало кубински лекари, отчасти, за да се избегнат дипломатически търкания със северния съсед и дългогодишен враг на Куба - САЩ.
Наскоро американскят Държавен департамент нарече програмата за медицинската помощ " злоупотребяваща ", изтъквайки, че лекарите, които Куба изпраща в чужбина, не са задоволително заплатени.
Хавана казва, че всеки, включен в програмата, го прави по свое желание и му се заплаща за труда.

Източникът от здравното министерство каза, че на кубинските здравни работници са осигурени " квартири, храна и известни част от разходите им се покрива. Всичко е съгласувано с кубинското правителство, както е ставало и в други държави ".
Представителят на здравното министерство в Мексико сити каза, че кубинците работят в болници, където се лекуват пациенти от столицата и околните райони, болни от Ковид-19.

" Имаме дългосрочно споразумение за здравно сътрудничество с Куба. Сега, заради пандемията, няколко кубински лекари и сестри са в различни болници ", каза миналата седмица кметът на Мексико сити Шайнбаум - съюзничка на левия президент Андрес Мануел Перес Обрадор.

Мексиканските власти признаха, че в страната има недостиг от около 6600 лекари и 23 000 сестри.

Кубинското правителство изпрати на Ройтерс карта на света, в която са обозначени 23 държави, в които Хавана е изпратила медицински бригади за борба с пандемията, включително в Мексико, както и в няколко карибски държави, Африка и Италия.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 8322  Заразен с ковид куриер в Румъния раздал пенсии и помощи на стотици Заразен с ковид куриер в Румъния раздал пенсии и помощи на стотици  В Белгия се роди нова специалност - В Белгия се роди нова специалност - " издирвач на COVID-19 "  Личните лекари и експертите да издават направление за PCR тест Личните лекари и експертите да издават направление за PCR тест
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР