На днешната дата се навършват 29 години от рухването на

...
На днешната дата се навършват 29 години от рухването на
Коментари Харесай

Денят, който промени Европа! Днес почти никой не си спомня за този исторически символ

На днешната дата се навършват 29 години от рухването на Берлинската стена - последният остатък от Втората световна война, който разделя Източна и Западна Германия, съобщава " Дарик ".

Предисторията на рухването й започва още през април същата година в Унгария, когато оградата с бодлива тел по австро-унгарската граница е премахната, а между Изтока и Запада за пръв път се отваря пролука.

Стената пада точно на 9 ноември, благодарение на една от най-красивите грешки в историята.

През април 1989 г. за пръв път в Желязната завеса, надвиснала от повече от половин век над Европа, се отваря пукнатина. Унгарското правителство премахва оградата с бодлива тел и електричество по западната си граница с Австрия.
С идването на Михаил Горбачов на власт в СССР изведнъж съветската хватка над страните във Варшавския пакт отслабва, а сред комунистическите лидери из Източна Европа започва да цари объркване. В интервю за Дарик през 2005 година Михаил Горбачов обаче казва, че Москва е била длъжна да прояви уважение към народите, тръгнали по пътя на демократичните реформи: " Москва не загуби, тя прояви уважение към съюзниците си, към народите на тези страни и не се намеси, когато те, изхождайки от своите условия и оценки тръгнаха по пътя на дълбоките демократични промени, по който тръгна и самият Съветски съюз. Когато ме питат защо ти даде Чехословакия, България и Полша, аз задавам въпроса: На кого ги дадох? "
Въпреки, че Хонекер си тръгва, уличните демонстрации не спират да се разрастват, като станалите традиционни понеделнишки протести в Лайпциг всеки път удвояват броя на присъстващите си. Най-големият от тях събира 320 хиляди души от общо 500-хилядния Лайпциг.

Така идва 9 ноември и прословутата международна пресконференция в Берлин. Членът на Политбюро Гюнтер Шабовски заявява пред журналисти, че ограничителният режим за пътуване на Запад ще отпадне. Шабовски обаче е бил в отпуск буквално до предишния ден и не е съвсем наясно с промените, които трябва да влязат в сила от следващия ден. На въпрос на италиански журналист откога влиза в сила облекченият режим, Шабовски поглежда изненадано листа пред него и казва: „ Доколкото знам, още веднага”.

Изказването на Шабовски се превръща в един от най-големите и най-щастливите политически гафове в историята. Новината обикаля светкавично града и хиляди хора започват да се стичат към пунктовете на Берлинската стена, за да видят дали наистина вече са отворени.
Граничарите нямат никакви инструкции и никаква връзка с властите. Единствената им инструкция е " Следете ситуацията ". Множеството обаче нараства до момента, в който граничарите нямат избор и вдигат бариерите.

В този момент, след повече от половин век разделение, Германия отново е обединена. Семейства, които не са се виждали от години, отново могат да се прегърнат. А хората от двете страни на града се стичат спонтанно към стената и започват да я рушат, кой с каквото намери – камъни, длета, чукове, багери.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР