Мръсен въздух на много места в страната. Отчетени бяха високи

...
Мръсен въздух на много места в страната. Отчетени бяха високи
Коментари Харесай

Пулмолози: Мръсният въздух е идеална среда за разпространение на COVID-19

Мръсен въздух на много места в страната. Отчетени бяха високи нива на фини прахови частици в София и в редица други градове.

В столицата нивата на места бяха 4 пъти над нормата.

Според данните малко са градовете в страната, където стойностите са в норма. В страната – най-замърсен въздух са дишали в Горна Оряховица и Видин, предаде БТВ.

Основната причина е отоплението с твърдо гориво и метеорологичните условия. Столичната община започна проверки, както на тежкотоварните автомобили, така и за незаконно горене на отпадъци. Тези два дни е осигурен буферен паркинг на метростанциите, за да се ползва градският транспорт. Взимат се и дългосрочни мерки, уверяват от Столична община.



Пулмолози алармират, че мръсния че това е идеална среда за разпространение на коновируса. Най-потърпевши от мръсния въздух са децата и възрастните хора, казва д-р Александър Симидчиев.

„ Замърсеният въздух улеснява вируса да се разпространява и да влиза безпрепятствено. Замърсяването потиска локалния имунитет, по-лесно се загнездва и разпространява. Замърсяването е средство за разнасяне “, обясни пулмологът.

В тази сложна ситуация маските са най-разумния вариант. Освен срещу коновируса, драстично намаляват и количеството фини прахови частици.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 15793  Ваксинацията против COVID-19 в Африка няма да стартира по-рано от второто тримесечие на 2021 година Ваксинацията против COVID-19 в Африка няма да стартира по-рано от второто тримесечие на 2021 година  Проф. Витанов: Отшумяване на пандемията скоро няма да има Проф. Витанов: Отшумяване на пандемията скоро няма да има  Силно обиден от COVID-19 регион в Германия ще стартира всеобщо тестване на деца Силно обиден от COVID-19 регион в Германия ще стартира всеобщо тестване на деца
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР