Много от лекарите, които са контактни на заразени с COVID-19

...
Много от лекарите, които са контактни на заразени с COVID-19
Коментари Харесай

Д-р Кателиева: Много от лекарите, контактни на заразени с COVID-19, не са тествани

Много от лекарите, които са контактни на заразени с COVID-19 пациенти – не са тествани. Ние сме филтър на входа на системата и не трябва да допуснем пробив. Това каза председателят на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева в предаването „ 120 минути “ по БТВ.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 4245
Тя обясни, че тези от тях, които не са били със защитно облекло са карантинирани, а проба за коронавирус ще им бъде взета едва след изтичането на задължителната изолация.

Повечето лекари в Пазарджик няма да получат обещаните 1000 лева бонус

„ Които са били със защитно облекло продължават да работят и ще бъдат тествани, ако проявят някакви симптоми. Съгласна съм, че това е практика, но при положение, че в Германия казаха, че имат 2300 заразени медици, а в Италия и Испания твърдят, че между 14% и 20% от медиците им са заразени – не е ли редно да се преосмисли тази идея “, допълни д-р Кателиева.

По думите ѝ няма нищо по-страшно за един лекар от това да разбере, че е заразил свой пациент. Тя заяви, че медиците са оборудвани с предпазни щитове, костюми и маски със закъснение.

„ Диагнозата COVID-19 не се дава по телефона. В много случаи, когато екипът на Спешна помощ отиде на адрес и премери температурата, разбира, че този пациент ги е повикал за гръдна болка, която се оказва двустранна пневмония. Този човек кашля от една седмица и най-вероятно си останал очи в очи, само с една маска, с човек, който може да е болен от коронавирус “, допълни тя.

Д-р Кателиева каза, че трябва да се прояви повече уважение към спешните здравни работници. „ Има много заболявания, които наподобяват оплакванията на коронавируса. Аз лично съм имала такъв пациент, оказа се със спонтанен пневмоторакс, което не е инфекциозно заболяване “, уточни медикът.

Спешни лекари: Трудът на полицаи, военнослужещи, шофьорите и депутати по-рисков ли е от нашия?

Тя изтъкна, че тези пациенти не трябва да се смесват и много трябва да се внимава.

Д-р Кателиева коментира и предложените от държавата допълнителни 1000 лв. за медиците на първа линия. „ Аз лично не ги искам тези пари, предпочитам да ги дадат за бързи тестове. По-добре да ги има тези тестове и аз да съм спокойно в работата си, отколкото да ми ги дадат на мен. Благодаря за тези пари “, каза тя.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 4245  Сачева: Безработни ще могат да работят в селското стопанство със заплати и обезщетения за безработица Сачева: Безработни ще могат да работят в селското стопанство със заплати и обезщетения за безработица  Популярен водещ в Италия бори COVID-19 в домашни условия Популярен водещ в Италия бори COVID-19 в домашни условия  Над 9300 санкционирани в Италия единствено за ден за неспазване на самоизолирането Над 9300 санкционирани в Италия единствено за ден за неспазване на самоизолирането
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР