Мерките са напълно адекватни и дори има място и за

...
Мерките са напълно адекватни и дори има място и за
Коментари Харесай

Вирусолог: Мерките у нас могат да бъдат затегнати още

Мерките са напълно адекватни и дори има място и за още затягане. Това сподели в интервю за БНР доц. Любомира Гломб, вирусолог, завеждащ отделение " Вирусология " в Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ маските, дистанцията и възможността да се работи от вкъщи са фактори, които допълнително спомагат много за ограничаването на заболеваемостта. Проветряването на помещенията е много важно.

Маската, носена под носа или под брадичката, не е сложена маска. Нека в градския транспорт и в затворените пространства да се носят маски и да се спазва дистанция. На всеки 20 минути трябва да се отварят широко прозорците, за да се проветри, подчерта доц. Гломб.

Тя обясни, че при добра вентилация в стая, в която има заразен с коронавируса човек, опасността да се разболее здрав е едва след 80 минути.

Според нея при стриктно спазване на дисциплина в поведението на хората, дори в едно домакинство може заразеният член да бъде изолиран и да не предаде инфекцията на другите.

Сапунът е прекрасно средство за изчистване на този вирус. Трябва често да се почистват повърхностите, подчерта тя.

,,Не децата, а работещите хора са моторът на разпространението на вируса, защото имат много контакти``, категорична беше вирусоложката.

Тя обясни, че вирусите много бързо мутират.

Ако се открие лекарство срещу коронавируса, рано или късно вирусът ще развие резистентност към него, предупреди доц. Гломб.

Започналото стръмно покачване на кривата на заразяване не е втора вълна на епидемията, подчерта доц. Гломб и прогнозира тежки есен и зима:

Очаква ни една по-самотна Коледа, каза още тя.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 14742  Болницата в Свищов незабавно се нуждае от средства за дейно лекуване на COVID-19 Болницата в Свищов незабавно се нуждае от средства за дейно лекуване на COVID-19  Лавинообразно се усилва броят на заболелите от COVID-19 в Хасковско Лавинообразно се усилва броят на заболелите от COVID-19 в Хасковско  Европейска комисия е подготвила контракт за доставка на 300 млн. дози от имунизацията на Pfizer Европейска комисия е подготвила контракт за доставка на 300 млн. дози от имунизацията на Pfizer
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР