Международната общност, загрижена за политическата ситуация във Венецуела, започва търсенето

...
Международната общност, загрижена за политическата ситуация във Венецуела, започва търсенето
Коментари Харесай

Европейският съюз заплашва Мадуро със санкции

Международната общност, загрижена за политическата ситуация във Венецуела, започва търсенето на решение на конфликта. Първата стъпка по този път направиха Уругвай и Мексико, които предложиха услугите си на посредници в преговорите между сегашното правителство на Николас Мадуро и опозицията, като свикаха международна конференция за Венецуела.

„ Конференцията ще се проведе на 7 февруари в град Монтевидео. Очаква се да присъстват представители от повече от 10 страни и международни организации. Целта на конференцията е да се създаде основа за нов механизъм за диалог, който да включва всички страни в конфликта във Венецуела “, заявиха от уругвайското външно министерство. Правителството на латиноамериканската страна е готово да работи заедно с онези членове на международната общност, които искат да разчитат на дипломацията “. Досега редица държави, включително Русия, вече са направили изявления относно необходимостта от разрешаване на противоречията чрез диалог. „ Русия е готова да помогне за установяването на диалог между венецуелските власти и опозицията и обсъжда този въпрос с Китай, страните от Европа и Латинска Америка “, заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция.

Политическата ситуация във Венецуела стана основната тема в дневния ред на двудневната среща на външните министри на ЕС в Букурещ. Както каза пред журналистите в навечерието на срещата министърът на външните работи на Великобритания Джеръми Хънт, ЕС „ трябва да направи нещо, за да увеличи натиска “ срещу Мадуро, в случай че той откаже да се съобрази с предишното искане за нови избори. Дмитрий Разумовски, директор на Института за Латинска Америка към Руската академия на науките, смята, че постигането на споразумения чрез преговори е възможно, ако сегашната конфигурация на властта се промени. Според него ситуацията във Венецуела ще бъде решена в рамките на една година.

„ Може би Мадуро ще може да остане на власт известно време, но разбираме, че подкрепата на поддръжниците на Националното събрание е значителна. Чавистите постепенно губят подкрепата си. За да се гарантира, че Мадуро ще остане известно време, ще бъде невъзможно. Мисля, че партиите могат да успеят в преговорите, ако чавистите, вместо Мадуро, предложат алтернативни фигури, които повече или по-малко ще отговарят на опозицията. Въпреки, че според мен в момента такива фигури в редиците им не се виждат “, подчерта експертът. Разумовски смята, че е прибързано решението на ЕС да даде ултиматум на Мадуро, предвид положението в страната. „ Самите европейци са се вкарали в капан, като не е ясно как ще се измъкнат от него сега. Логично, сега те и Гуайдо не трябва да признаят. Той изрази скептицизъм по отношение на провеждането на избори в близко бъдеще. Според Разумовски ЕС не е имал възможност да повлияе на ситуацията във Венецуела, въпреки че първоначално се опита да действа като посредник. „ Европейците нямат лостове за натиск върху ситуацията във Венецуела. Те не присъстват в тази страна, нямат инвестиции там, за разлика от Америка, Китай и Русия ”, добави експертът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР