Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) настоява заболяването COVID-19 да бъде

...
Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) настоява заболяването COVID-19 да бъде
Коментари Харесай

Международната конфедерация на профсъюзите настоява COVID-19 да бъде класифицирано като професионално заболяване

Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) настоява заболяването COVID-19 да бъде класифицирано като професионална болест, съобщават от КТ " Подкрепа ".
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 6546
Това е необходимо, за да се осигури по-добра защита на работното място, а също така, за да се гарантира възможност за получаване на компенсации и на медицинска помощ. Този призив МКП отправя днес - 28 април - Световен ден за безопасност и здраве при работа.

Коронавирус: " Нечувано! Някои си търсят роби от България "

" Въпреки че все още много аспекти на вируса SARS-CoV-2 не са напълно изяснени, вече е напълно ясно, че повечето заразявания са се случили на работни места - такива, като болници и заведения за грижи, както и на работни места, където предаването може да се случи при работа с клиенти ", е заявила Шарън Бъроу, генерален секретар на МКП, цитирана в съобщението.

По думите на Бъроу същевременно вече има сериозни доказателства, че в много страни защитните мерки на работното място, като дистанциране и лична екипировка, са недостатъчни или че такива напълно липсват.

" Работниците са принуждавани да поемат рискове, които не следва да поемат, а в някои случаи, като например в складовете на Amazon, те са подложени на санкции или уволнение поради факта, че са изказали опасения, че безопасността им не е гарантирана. Следователно включването на COVID-19 в класификацията на професионалните заболявания е от решаващо значение за спирането на подобни практики и за ограничаване на разпространението на вируса. Това става още по-неотложно сега, когато страните започват да облекчават ограниченията за икономическите сектори и публичните пространства ", е посочила още Шарън Бъроу, генерален секретар на МКП.

Ето какво ново се разбра Тристранката за схемата 60/40

Подобна класификация като професионално заболяване ще означава, че когато работниците са заразени с вируса, презумпцията ще бъде, че това е свързано с работното им място, освен ако не бъдат представени категорични доказателства за противното. Това действие също така ще доведе до засилване на мерките за опазване на обществено здраве, които ще действат и които ще се доразвиват през следващите месеци и години.

" Призоваваме също така здравето и безопасността на работното място да получат от Международната организация на труда статут на основно право. Това е една отдавна просрочена мярка, която би гарантирала на защитата на работещите от фатални инциденти и професионални заболявания същия приоритет, какъвто имат свободата на сдружаване, колективното трудово договаряне и защитата от дискриминация, принудителния и детския труд ", е допълнила Бъроу.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 6546  Депутати от ГЕРБ подариха 85 защитни дрехи на Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи Депутати от ГЕРБ подариха 85 защитни дрехи на Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи  Над 200 звезди и международни водачи се сплотяват против пандемията в 24-часов стрийм на 1 май Над 200 звезди и международни водачи се сплотяват против пандемията в 24-часов стрийм на 1 май  Добра вест! Възрастна жена с голям брой болести пребори ковид Добра вест! Възрастна жена с голям брой болести пребори ковид
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР