Медиите в Германия бавно повдигат завесата на мълчанието, прикривала досега

...
Медиите в Германия бавно повдигат завесата на мълчанието, прикривала досега
Коментари Харесай

Българи разказаха за условията на работа в Тьонис - кланицата с COVID-19

Медиите в Германия бавно повдигат завесата на мълчанието, прикривала досега скандалните условия на труд в кланиците „ Тьонис ", където заразените с коронавирус са вече над 2000.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 9803
Двама бивши работници от България разказват пред вестник „ Аахенер Нахрихтен " за невероятния физически и психически стрес, на който са били изложени там. Изданието нарича двамата работници Стефан и Иван, но уточнява, че истинските им имена са били променени.

Какво преживях в " Тьонис "

Стефан работил пет месеца в кланицата, като през цялото време бил само нощна смяна - от 17:30 до 4 сутринта. На няколко пъти молил да не работи само нощем, но никой не му обърнал внимание. 58-годишният българин мъкнел по цяла нощ 20-килограмови парчета месо. Месечно получавал по 1200 евро.

Иван също вече не работи за „ Тьонис ", а в спомените му за това място доминира едно-единствено усещане: „ Студено, много студено беше ". „ И двамата българи постоянно говорят за студа в кланицата ", отбелязва изданието и допълва: „ В един доклад на Министерството на труда в Северен Рейн-Вестфалия, изготвен през 2019 година, също става дума за този проблем. Там се казва, че тежкият физически труд при температури под 12 градуса и при продължително работно време води до „ сериозни увреждания на здравето ". 30 месопреработвателни предприятия в провинцията са били инспектирани именно заради този проблем, като в 85% от тях са били констатирани „ сериозни недостатъци ". От доклада не става ясно дали и кланицата " Тьонис " е била контролирана ", пише изданието.

Българи са сред заболелите с COVID-19 в кланица в Германия, станала огнище на заразата

Стефан и Иван разказват, че повечето работници остават при „ Тьонис " само по няколко месеца. После или сами се отказват, или ги уволняват. Стефан твърди, че това не е случайно.

„ Изхвърлят работниците преди да са минали 6-те месеца пробен срок ", казва той.

Така работниците нямат право на пълен отпуск, а и могат да бъдат уволнени по бързата процедура - даже и да са заболели. Стефан разказва и за началници, които нарочно пускали поточната лента на по-бързи обороти, което превръщало работата в истински ад.

" Работа, сън, работа, сън "

Що се отнася до настаняването, Иван не е имал никакви проблеми. Но само защото веднага се преместил при роднини. Как живеели останалите, не можел да каже, защото време за разговори по време на работата не оставало. „ Работа, сън, работа, сън " - такъв бил техният делник.

Стефан бил настанен в общежитие на фирмата-подизпълнител, където всичко било нормално. „ Но едва ли ще се намерят много германци, които да нарекат нормални описаните от него условия ", коментира „ Аахенер Нахрихтен ". В началото живеели по двама в стая, но още след първия месец се наложило да се сгъстят - в стаите живеели по осем души, които си поделяли една кухня и една баня.

Днес Стефан живее в друга германска провинция. Търси си нова работа и посещава курсове по немски език. „ Без езикови познания нямаш никакъв шанс ", казва мъжът. Иван вече се е уредил - работи като куриер. „ Поне не е студено като в кланицата ", казва той.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 9803  Съединени американски щати би трябвало да трансформират метода си към битката с COVID-19 Съединени американски щати би трябвало да трансформират метода си към битката с COVID-19  Учени: Всеки 20-и човек на планетата ще влезе в болница поради COVID-19 Учени: Всеки 20-и човек на планетата ще влезе в болница поради COVID-19  Проф. Иво Петров: Трябва да спрем да се опасяваме от COVID-19 и да свикнем да живеем с него Проф. Иво Петров: Трябва да спрем да се опасяваме от COVID-19 и да свикнем да живеем с него
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР