Масово големите общини у нас пестят средства от коледната украса.

...
Масово големите общини у нас пестят средства от коледната украса.
Коментари Харесай

Общините пестят от коледна украса

Масово големите общини у нас пестят средства от коледната украса. Кметовете залагат на стари украшения и дарения, установила проверка на „ Монитор “.

Тазгодишната елха на столицата, която бе поставена пред НДК, струва на местното кметство 30 хил. лв. и ес 4000 светещи гирлянди и 40 хил. линейни метра диодни лампички
От общината уточниха, че традиционно за украсата се ползват и дарения от бизнеса, както и миналогодишни лампички. Коледни украшения вече има на пл. „ Александър Невски “, на Моста на влюбените, пред Народния театър и на Ларгото, на повечето от основните булеварди - „ Цар Освободител “, „ Цариградско шосе “, „ Дондуков “, „ Мария Луиза “ и др., както и на пешеходната част от бул. “Витоша “.
Община Бургас е предвидила 70 хил. лв. за украса. Морският град обаче също използва наличната украса от миналата година. Бургазлии ще посрещнат Коледа и Нова година с цели три нови елхи. Най-голямата от тях е разположена на площад " Тройката ", висока е 18 метра и е окичена в хиляди светещи лампички. На метри от нея е разположена къщичката на Дядо Коледа и шейна с елен, пред която малки и големи си правят атрактивни селфита. Вечер вниманието привлича впечатляваща артинсталация с формата на огромен светещ подарък - куб с размери 3 на 3 метра. Зелените площи и дърветата на площада също греят в коледни светлини.
Над главната улица " Александровска " е оформено " звездно небе " от светещ в студено и топло бяло стринг. По стълбовете от площад " Тройката " до пластиката „ Компаса “ са поставени светещи елементи, оформени визуално като коледни подаръци и камбанки. Пешеходната улица " Богориди ", която води от центъра към морето, пък е превърната в приказен светещ тунел.
Морската ни столица грейна с 50километра празнични гирлянди. Около 1900 са само тематичните елементи – свещи, камбанки, елхички, снежинки и звездички. Светещите елементи са разположени по булевардите „ Мария Луиза “, „ Вл. Варненчик “, „ Осми Приморски полк “, „ Сливница “, „ Хр. Ботев “, „ Хр. Смирненски “, „ Княз Борис І “, ул. „ Ген. Колев “, на централните площади „ Независимост “ и „ Съединение “, градинката до Икономическия техникум. Светещи пана са поставени на сградите на Драматичния театър, Варненския окръжен съд и община Варна. За цялата тази красота с тържествата по Никулден и паленето на коледната елха, както и концерта за посрещането на Новата 2019 година и зарята са планирани около 200 хил. лв.
Коледната елха пред община Пловдив е изкуствена
и е от миналата година. Основната украса на града за Коледа също е от предходни години.
Велико Търново също не е харчил големи средства за украса. Последното голямо пазаруване е било през 2012 г., когато са похарчени 60 хил. лв. Оттогава всяка година от общината прибавят по някои допълнителни елементи на стойност от по няколко хиляди лева, като използват старата украса за основа. Практиката е новите елементи да се поставят по централната градска улица и в района около кооперативния пазар и сградата на общината, а старите да се изпращат по кварталите.
Община Добрич вече трета година залага на жива коледна елха, която бе засадена до естрадата на площад „ Свобода “. Коледната украса в Добрич също е от няколко години.
Столицата с конкурс за най-хубавата украса
За пета поредна година Столичната община обяви конкурс за най-красива украса. Състезанието стартира на 1 декември и ще продължи до 15 януари 2019 г. В конкурса могат да участват украси на сграда, балкон, двор и междублоково пространство на територията. Необходимо е да се изпратят до три снимки на украсата на имейл [email protected] най-късно до 15 януари 2019 г. Трябва да се посочат трите имена на участника или име на организацията, адрес на украсения обект и координати за връзка. На страницата във Фейсбук „ Да украсим София за Коледа “ ще се публикуват снимките от конкурса. Победителят ще бъде определен с най-много лайкове. Трима от авторите или собственици на украсата, събрала най-много харесвания, ще получат парични награди. Първата награда е 1200 лв., втората - 600 лв., а третата - 300 лв.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР