Макар и да е една от най-подробно изучаваните чужди планети,

...
Макар и да е една от най-подробно изучаваните чужди планети,
Коментари Харесай

Апаратът MRO на NASA засне нещо уникално на Марс

Макар и да е една от най-подробно изучаваните чужди планети, Марс все още има много неизвестни. Апаратът MRO на НАСА например засне интересни релефни форми, които учените кръстиха " паяци ".

Образуванията се характеризират с " множество канали, които се срещат на едно място и наподобяват дългите крака на паяка ", пиша НАСА в сайта си. Те се намират най-често около южния полюс на Марс и се появяват сезонно, пише vesti.bg

Учените смятат, че те се пораждат от ерозивни процеси на замръзнал въглероден диоксид. " Паяците " са открити в над 20 региона, благодарение на около 10 000 доброволци, които са преглеждали снимките на MRO в търсене на различни релефни характеристики.

Проучванията показват, че " паяците ", които си имат и научното име araneiform, се образуват, когато ледът започне да се топи отдолу нагоре заради по-топлата повърхност на Марс. Това води до натрупване на освободения въглероден диоксид, който постепенно си проправя път между по-слабите места в леда. Процесът извлича и прах от повърхността, което помага за допълнителното акцентиране на каналите на кадрите.
Новите наблюдения са потвърдили, че " паяци " могат да се формират и на други места на Марс, главно заради ерозивни процеси. Дали точно това е причината, учените тепърва ще трябва да потвърждават.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР