Майка ми има рожден ден! Преди два дни загуби обоняние

...
Майка ми има рожден ден! Преди два дни загуби обоняние
Коментари Харесай

Майка ми има COVID-19. И хаосът започна

Майка ми има рожден ден! Преди два дни загуби обоняние и вкус. От седмица има лека температура, която минава без лекарства. Звъня на приятелка в " Пирогов ". " Въобще не идвайте тук. Нещо страшно е. Пълен хаос. Лудница ", казва ми тя. Намирам друга болница. Заедно с положителния антигенен тест, майка ми получи и сериозна терапия за вкъщи. Вместо торта, трябва да си направи и PCR тест, за да влезе в системата, " ако се влоши ".

И хаосът започна

За мен указания няма. Казват ми само да си остана вкъщи. Никой не ми казва да се изследвам ли, след като съм била контактна с майка ми ден преди да получи симптоми. Говоря с познати лекари, които ми препоръчват да не ходя да се изследвам, защото ако не съм заразена, със сигурност ще се заразя. Седя вкъщи изолирана и всяко кихане, отпадналост, желание за сън, болка в главата, са въпрос - започват ли симптоми и при мен?

Майка ми обикаля с колата няколко лаборатории. Навсякъде чакат десетки хора. Пита ме по телефона дали е редно да седи на опашка, макар и с маска, след като е болна. " Ами, ако заразя някого? Ще чакам в колата, докато ми дойде редът. Но защо не признават антигенния тест, какъв е смисълът от него тогава? Глупаво е да правиш два теста, заради уж улесняващ протокол на прием в болница. То и с предварителен PCR, и без него места в болниците няма. "

Чуваме се, след като са ѝ взели пробата за PCR теста. Разказва ми следното:

Чукам на вратата и лаборантката се провиква: " За какво сте? " Казвам ѝ. Тя ме поглежда враждебно и ме пита защо съм решила да си правя PCR тест. Отговарям, че е защото имам положителен антигенен. Тя: " Е, тогава за какво ви е PCR? Вървете си. " Казвам ѝ, че ме пращат от болницата, в която ми направиха антигенния тест. Тя изсумтява сърдито и ми се кара, че ходя сред хората с положителен антигенен тест. Обяснявам, че съм с кола и съм чакала вътре. Изстрелва ми друг въпрос: " Кой ви зарази? " Отговарям, че не знам, но ходя навсякъде с маска и не се срещам с никого след появата на симптомите. " Ох, добре, сядайте. " В крайна сметка ме приеха.

Чакаме 48 часа резултата от PCR. Никой не ни казва от кой момент трябва да броим 14-те дни карантина - от началото на симптомите или от положителния PCR тест.

Майка ми звъни на личната лекарка. " Защо чак сега започваш антибиотик и си чакала седем дни?, пита я лекарката и продължава в скоропоговорка, без да чака отговор: " Щом имаш всички тестове и терапия, защо звъниш? Пий си нещата и си стой вкъщи. "

Звъня ѝ и аз, за да разбера какво да правя, след като на десетия ден от контакта ми с майка ми нямам симптоми (поне така мисля). " Свиркай си! ", ми отговаря тя. Продължавам да упорствам и питам дали все пак да си направя някакъв тест, за да знам била ли съм заразена, а може би и в момента съм.

" Ама защо ме питаш тия работи? Толкова много неща се изписаха. Прави си каквито тестове искаш. "

" Да пия ли цинк, селен, нещо..? "

" Ми, аз не пия нищо, освен витамин D. Пий каквото искаш. "

" Как да разбера кога мога да ходя да работата, до магазина? "

" Ама щом на десетия ден нямаш симптоми, си " пей сърце ". Ходи където си искаш. "

Пиша на приятел, който е лекар и работи с болни от COVID-19 в Германия. Разказвам му всичко и той ми отговаря: " Осми-десети ден след контакт са критични. Ако ще се влошават нещата - тогава ще е. След дванадесетия ден от контакта можеш вече " да дишаш по-спокойно ", ако не са се появили симптоми. Но най-добре си стой вкъщи 14 дни. "

Седим всяка в дома си и чакаме

Още три дни. Днес е десети ден от началото на симптомите на майка ми и единадесети ден от контакта ми с нея. Нямам представа нито какво да правя със себе си, нито каква песен да си " пее " сърцето ми. Термометърът е единственото ми оръжие. Размахвам го на всеки два часа, за да плаша главно себе си. От дни не чета и не гледам нищо, свързано с коронавируса. Не мога да изключа само воя на линейките от булеварда под нас.

Поне за майка ми съм спокойна, че пие лекарства. Моля се и се надявам, че след някакви си три-четири дни ще хапнем заедно торта за рождения ѝ ден. Само да не вдигна температура.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 14776  Сърбия покрай пагубна епидемиологична обстановка Сърбия покрай пагубна епидемиологична обстановка  Директор на болница: Легла имаме, личен състав нямаме Директор на болница: Легла имаме, личен състав нямаме  Мъж на 38 година е измежду умрелите от COVID-19 за последното денонощие Мъж на 38 година е измежду умрелите от COVID-19 за последното денонощие
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР