Магнитните полета не земята се разместват и учените не знаят

Магнитните полета не земята се разместват и учените не знаят ...

Учени от Колорадо: Нещо мистериозно се случва с магнитното поле на Земята – смартфоните полудяват.Магнитните полета не земята се разместват и учените не знаят защо. Изследователи посочват, че северният магнитен полюс се носи от Канада към Сибир, съобщава „Дейли Мейл“.
 
Проблемът е станал толкова сериозен, че учените по света не смогват да си актуализират картите с глобалния модел на магнитното поле.
 
Световният модел на магнитното поле е в основата на модерната навигация – от системите за насочване на кораби до Гугъл мапс на смартфоните.
 
Последната версия на модела е от 2015 година и се очакваше тя да е актуална до 2020 година. Според учените, обаче, магнитното поле се променя толкова бързо, че те трябва спешно да го актуализират. Срокът за това е 15 януари, но заради спирането на работата на американското правителство този срок е удължен до 30 януари.
 

 
Магнитните полета са в постоянно движение. Магнитният северен полюс се мести и на всеки няколкостотин години полюсите разменят местата си и компасът сочи юг вместо север.
 
„Грешката се увеличава с времето. В началото на 2018 година като част от редовното измерване на световния модел открихме, че моделът е излязъл извън спецификацията за низходяща позиция само за три години, вместо за пет, колкото трае цикълът“, обясни Арно Чулиат от Университета в Колорадо Болдър.
 


 
„Изследвахме тази грешка и проследихме възникването ѝ като комбиниран резултат от глобалното геомагнитно ускорение, случило се през 2015-2016 година, и бързопроменящото се магнитно поле на северната полярна зона“, добавя той.

Превод и редакция: БЛИЦ 
 

Източник: blitz.bg