Кубинските власти съобщиха тази седмица, че благодарение на два лекарствени

Кубинските власти съобщиха тази седмица, че благодарение на два лекарствени ...

Куба твърди, че с две лекарства собствено производство е снижила смъртността при тежките форми на COVID-19.


Кубинските власти съобщиха тази седмица, че благодарение на два лекарствени препарата, произведени от нейната фармацевтична индустрия и които намаляват хипервъзпалението при тежко болни пациенти с COVID-19, смъртността от коронавируса е била рязко снижена, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 8400
Здравните власти на островната страна са съобщили само за два смъртни случая, свързани с вируса, за последните девет дни при наличието на над 200 "активно болни" пациенти, което е признак, че най-тежкият етап от епидемията в страната е овладян.

Според правителството спадът на смъртните случаи до голяма степен се дължи на това, че през април е започнало използването на две лекарства, които показват добър ефект за преодоляването на т.нар. "цитокинна буря" - опасна свръхреакция на имунната система, при която под атака се оказва и здрава тъкан наред с нахлулия в организма вирус.

Единият препарат е итолизумаб - моноклонно антитяло, произвеждано в Куба и други страни. Другият е вид пептид, който според Хавана е кубинско откритие и собствено производство. Той е бил в процес на тестиране за лечение на ревматоиден артрит и е във втора фаза на клиничните изпитания.

"Около 80 процента от пациентите, изпаднали в критично състояние, умират. В Куба чрез използването на тези два препарата е постигнат обрат - 80 процента от изпадналите в критично състояние се спасяват", каза в четвъртък президентът на страната Мигел Диас Канел на среща, показана по държавната телевизия.

Учените предупреждават, че са необходими широки проучвания с използване и на плацебо препарати, за да се прецени безопасността и ефикасността на тези лекарства при лечението на COVID-19. Но експерименталното лечение с тях в Куба е помогнало да се постигне обща смъртност от COVID-19 от 4,2 на сто, докато средно за региона и за света тя е съответно 5,9 и 6,6 на сто, твърдят властите в страната.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 


Всичко по темата: Епидемията коронавирус (COVID-19) 8400 Рамзан Кадиров е с коронавирус? Той е настанен в болница Рамзан Кадиров е с коронавирус? Той е настанен в болница  COVID-19 съсипа една от най-големите световни компании за коли под наем COVID-19 съсипа една от най-големите световни компании за коли под наем Нови думи навлизат в речника ни заради пандемията Нови думи навлизат в речника ни заради пандемията
Повече за Коронавирус
corona най-ново: Вижте последните новини лесни стъпки: Как да се предпазим? просто ръководство: Какви са симптомите? eпидемия: Коронавирус в България

Източник: novini.bg