Китай е привикал посланика на САЩ в страната в събота,

Китай е привикал посланика на САЩ в страната в събота, ...

АФП: МВнР на Китай е привикал посланика на САЩ в Пекин заради военните санкции.Китай е привикал посланика на САЩ в страната в събота, за да отправи официален протест срещу санкциите, наложени от Вашингтон срещу китайска военна компания, за това че е закупила руски бойни изтребители и ракети, предава AFP, като се позовава на държавния вестник „People’s Daily“.

Заместник-министърът на външните работи на Китай Женг Жегуан е привикал посланик Тери Бранстад и е „отправил официален протест срещу американските санкции върху китайската армия“, се казва в информацията на вестника.

Междувременно Министерството на външните работи на Китай обяви, че отменя участията си в няколко съвместни мероприятия със САЩ в отговор на санкциите на Вашингтон срещу китайска военна компания заради сътрудничеството ѝ с руски военни предприятия, обяви в събота централната китайска телевизия.

По-конкретно, Пекин е отказал да участва в симпозиум, посветен на поддръжката на международната сигурност по море, който ще се проведе в следващите няколко дни в САЩ. В допълнение е била обявена отмяна на втората среща на представителите на генералните щабове на двете страни в рамките на китайскоамериканския оръжеен диалог, която трябваше да се проведе между 25 и 27 септември в Пекин.
 

Източник: blitz.bg