105-годишният Александър Николов е сред доайените на пчеларството у нас.

...
105-годишният Александър Николов е сред доайените на пчеларството у нас.
Коментари Харесай

105-годишният дядо Сандо от Пловдив разкри тайната на дълголетието

105-годишният Александър Николов е измежду доайените на пчеларството у нас. И досега почетният ръководител на сдружение " Акация 1899 " е в положително здраве и физическа кондиция с помощта на обичаната си храна – меда.

Тъй като живее в центъра на Пловдив, всяка заран след закуска дядо Сандо, както го назовават най-близките му, отива на Малката основна, присяда на някоя скамейка и следи оживената пешеходна зона. След това към обяд се прибира у дома, като изкачва единствено благодарение на бастуна си 72-те стъпала до своето жилище. За тайната на дълголетието си изяснява, че в никакъв случай през живота си не е преяждал, а през последните 11 години спазвал прецизен режим, който го избавил от високото кръвно и всички последващи от него старешки несгоди.

И досега 105-годишният пловдивчанин се храни извънредно рационално, като избира да хапва по малко, и то все потребни храни. Вече 11-а година той обядва, закусва и вечеря съвсем с еднообразно меню, само че все пак не се лишава от нищо. Хапва си всичко, което обича и му е вкусно, само че в същото време не преяжда и щади стомаха си.

Така да вземем за пример закуската му всяка заран е ябълка с мед, орехова ядка и малко сирене. След това си прави една чаена чаша млечно кафе, както самият той го назовава. И дава рецептата за своето млечно кафе – 3 елементи прясно мляко и 1 част вода, което изпива, похапвайки 2-3 бисквити. На обяд избира порция пилешка чорба и в допълнение си хапва бекон или шницел, а за десерт не отхвърля парче торта.

За вечеря изяжда варено яйце, 5-6 хапки тахан халва и 1 купичка мляко с ориз. А в случай че още е гладен, си дояжда с няколко лъжици кисело мляко. Казва, че 30 години е страдал от язва, а организмът му се е преборил с заболяването, тъй като в никакъв случай не е пушил и минал на здравословен режим.

" Никога не съм палил цигара. Продавал съм ги, само че в никакъв случай не съм протегнал ръка да запаля. Не съм преяждал. Обичал съм труда и работата, споделя столетникът. Много пъти съм умирал и съм оживявал. През 1934 година, като ме арестуваха и ме вкараха в пандиза, доста ме биха ", споделя дядо Сандо за първия си арест и пандиза. Тогава бил на 22 години и бил боец.

Осъдили го поради комунистическа активност в казармата и бил разгласен за зложелател на царя и отечеството. Получил 8 години и 4 месеца затвор, само че поради прошка бил пуснат по-рано, през 1936 година Заминал за София, където станал сладкар, и там се срещнал с Никола Вапцаров. Втори път бил съден през 1941 година, когато получил 15 години затвор още веднъж по политически аргументи. На 8 септември 1944 година бил освободен.

Постъпил в армията, където се пенсионирал като подполковник, и се захванал с пчеларство, написа " Ретро ". Над 25 години е бил ръководител на пловдивското пчеларско сдружение и макар преклонната си възраст и до през днешния ден не отхвърля препоръки на младите си сътрудници пчелари.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР