Искам да участвам, това е моят принос към науката, обясни

...
Искам да участвам, това е моят принос към науката, обясни
Коментари Харесай

Лекари са морски свинчета в Бразилия за изпитването на ваксина

" Искам да участвам, това е моят принос към науката ", обясни педиатърката Моника Леви. Тя е сред доброволците в Сао Пауло в една от най-напредналите програми за разработване на ваксина срещу коронавируса, който вече е взел над 87 000 жертви в Бразилия.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 10896
" Ваксинирането е мое верую. Така че трябва да съм последователна към това, в което вярвам ", добави 54-годишната Леви, която работи от 23 години в Специализираната клиника по инфекциозни и паразитни болести и имунология на южноамерикансия мегаполис.

Специалистката е едно от 5000 " морски свинчета " в Бразилия, които участват в тестовете от трета фаза - последната преди официалното одобрение - на ваксината ChAdOx 1 nCoV-19, която се разработва от Оксфордския университет и британската лаборатория АстраЗенека и се изпробва също във Великобритания и Южна Африка.

Голямата южноамериканска страна е и първата държава, която е започнала тестове от трета фаза на китайската ваксина Коронавак на лабораторията Синовак Байотек.
Доброволците се набират главно сред здравните работници, които поради професията си са най-изложени на вируса в тази страна, втората най-засегната в света от пандемията от COVID-19 след САЩ.

Създателите на ваксина срещу COVID-19 в ЕС са готови да доставят над 60 милиона дози тази година

" Те избраха здравни работници, защото сме постоянно изложени. Условията са да си на възраст между 18 и 55 години, да работиш в контакт с населението, да нямаш рискови фактори и да не си бременна ", описа Моника Леви процеса на подбор.

" Всички проявяват интерес да се правят изследвания (на ваксини) на места с много случаи като Бразилия. Страната е в постоянно плато (на броя на заразени и починали), така че може да се съпоставят резултатите от различни тестове ", добави тя.

Когато Моника Леви е съобщила на близките си, че ще послужи за " морско свинче ", двете й дъщери са приели решението й, а приятелите й са я поздравили. Някои от колегите й са казали, че това е рискован, но смел избор.

Половината доброволци получават ваксината, а другата половина - плацебо.

За ограничаване на нежелани въздействия, всички вземат парацетамол през първите 24 часа.

Моника Леви е получила инжекция на 21 юли и каза, че е почувствала " главоболие и студено изпотяване " първия ден. " Не знам обаче дали съм получила ваксината или плацебото ", посочи тя.

Индия започна да изпитва върху хора потенциална ваксина срещу COVID-19

Тя ще узнае това чак след една година. През това време всички доброволци ще трябва редовно да се явяват на медицински прегледи. " Ще ни вземат кръвни проби, които ще се анализират от Оксфордския университет ", уточни Леви.

Най-големите лаборатории водят научна и финансова надпревара, за да спрат разпространението на Ковид-19, който вече е заразил над 16 милиона души по света, включително 2,5 милиона в Бразилия, и е взел над 650 000 жертви.

" Обикновено ваксината се одобрява, след като приключат тестовете. С тази пандемия обаче сме в извънредна ситуация и е възможно надзорните органи да дадат зелена светлина при все още частични данни ", каза бразилската специалистка.

" Не трябва да се чака една година. Много хора ще умрат, ако спазим обичайните протоколи ", настоя тя.

Ваксината на Оксфордския университет " вече се произвежда масово, дори и без да е била одобрена. Щом получи разрешение, ще имаме в наличност голямо количество и производството няма да почне от нулата ", каза доктор Леви.

Ако обаче ваксината се окаже неефикасна, " всичко ще отиде на боклука ", добави тя.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 10896  Андреа Бочели подлага на критика държавното управление в Италия за ограниченията против пандемията Андреа Бочели подлага на критика държавното управление в Италия за ограниченията против пандемията  Новозаразените с ковид в Чехия за денонощието са 195 Новозаразените с ковид в Чехия за денонощието са 195  Призиви за оставки в Румъния поради неприятно справяне с коронакризата Призиви за оставки в Румъния поради неприятно справяне с коронакризата
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР